Hlavní obsah

Ruská armáda v Gruzii nezasáhne

DPA, hor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/TBILISI

Jakýkoli zásah ruských vojsk umístěných v Gruzii do vnitropolitických záležitostí této republiky vyloučil ministr obrany Sergej Ivanov. Reagoval tak na spekulace, zda Moskva nepodpoří pozici prezidenta Eduarda Ševardnadzeho, otřesenou nejednoznačnými výsledky parlamentních voleb z 2. listopadu a požadavky opozice na jeho odstoupení.

Článek

"Je to absolutně vyloučeno a žádné rozkazy v tomto směru nebyly vydány. Ruští vojáci mohou použít zbraně jen v případě, že budou napadeni. Ale nemyslím si, že by někoho něco takového napadlo," řekl Ivanov citovaný agenturou RIA-Novosti. K požadavkům některých gruzínských politiků na zrušení ruských vojenských základen na území Gruzie prohlásil, že "zdaleka ne všichni politici si to přejí".

Ruská vojska jsou umístěna na gruzínském území po dohodě s gruzínskou vládou a jejich úkolem je bránit vnější hranice Společenství nezávislých států (SNS), jehož členem je i Gruzie.

V gruzínské metropoli pokračovaly protesty stoupenců opozice, kteří požadují anulování voleb a demisi prezidenta. Před budovou parlamentu protestovalo i přes vytrvalý déšť asi 800 lidí.

Podle agentury DPA vstoupili v pondělí večer někteří předáci opoziční strany Národní hnutí, která se pokládá za vítěze voleb, do protestní hladovky, kterou hodlají ukončit až poté, co Ševardnadze uzná svou porážku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám