Hlavní obsah

Ruská armáda potvrdila smrt obou pilotů z havarovaného albatrosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na místě zřícení ruského cvičného letounu L-39 Albatros v Azovském moři se v sobotu části těla. Oznámila to v sobotu agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruského letectva. Později armáda potvrdila smrt obou pilotů.

Foto: Aero Vodochody

Ilustrační foto

Článek

Příčiny neštěstí ještě nejsou známy. Stroj se zřítil ještě ve čtvrtek při cvičném letu na jihu Ruska. Jeho trosky se podařilo najít v Azovském moři v pátek. Předpokládá se, že letci zahynuli.

„Oficiálně smrt pilotů dosud nebyla potvrzena, letci či jejich těla se nenašli, ale zázraky se nedějí. Místo pádu letadla bylo přesně zjištěno. Našly se tam trosky a jeden padák, s kterým se katapultoval jeden z letců," řekl TASS ještě v pátek zdroj z komise ministerstva obrany pro vyšetření katastrofy. Od ní podle něj uplynulo už tolik času, že by piloti nebyli s to udržet se na hladině.

Cvičný letoun se zřítil kolem 17:00 moskevského času (okolo 16:00 SELČ). Stroj, který nebyl vyzbrojen, spadl do moře asi půldruhého kilometru od břehu. Média spekulují o technické závadě. Letoun startoval z letiště v Ejsku, kde se nalézá středisko pro přeškolování a výcvik pilotů letectva ruského vojenského námořnictva. [celá zpráva]

Podzvuková proudová letadla L-39, vyvinutá v někdejším Československu podnikem Aero Vodochody v 60. letech minulého století, se zakrátko stala hlavním cvičným letounem členských států Varšavské smlouvy. V Rusku jsou podle médií i dnes hlavním strojem pro výcvik posluchačů vojenských leteckých učilišť.

Reklama

Výběr článků

Načítám