Hlavní obsah

Rushdieho odpojili od ventilátoru, potvrdil jeho agent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho, který byl v pátek při přípravě na přednášku napaden nožem a zraněn, odpojili od ventilátoru a dokáže mluvit. Na Twitteru to uvedl kolega autora Satanských veršů Aatish Taseer s tím, že Rushdie i žertoval. Informaci potvrdil bez dalších podrobností spisovatelův agent Andrew Wylie, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První pomoc poskytli Rushdiemu účastníci setkání, do nemocnice ho transportoval vrtulníkVideo: Reuters

 
Článek

Rushdieho při vystoupení ve státě New York pobodal čtyřiadvacetiletý muž. Ten byl zadržen, ale vinu popírá. Podle státního zástupce v okresu Chautauqua Jasona Schmidta to byl „cílený, nevyprovokovaný, předem naplánovaný útok na pana Rushdieho“.

BEZ KOMENTÁŘE: Z pódia ve středisku v Chautauque odvádějí muže v černém.Video: AP

Íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní v roce 1989 vydal pokyn (fatvu) k zabití Rushdieho za román Satanské verše. Část muslimů tuto knihu považuje za urážku islámu. Spisovatel kvůli své tvorbě léta dostával výhrůžky smrtí.

Muže, který zaútočil na Rushdieho, obvinili z pokusu o vraždu

Zahraniční
Foto: Rogelio V. Solis, ČTK/AP

Salman Rushdie

Rushdie se měl v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution účastnit debaty o tom, že Spojené státy slouží jako azyl pro pronásledované spisovatele a umělce v exilu. Wylie v pátek sdělil, že pětasedmdesátiletý autor má poškozená játra, přeříznuté nervy v paži a pravděpodobně přijde o oko.

Foto: Joshua Goodman, ČTK/AP

Salmanu Rushdiemu je poskytována první pomoc poté, co na něj zaútočil neznámý muž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám