Hlavní obsah

Rumunsko opět čelí záplavám, sedm lidí zahynulo

BUKUREŠŤ/BUDAPEŠŤ

Desítky vesnic a stovky domů jsou opět zaplaveny v Rumunsku i Maďarsku následkem prudkých dešťů, které postihly v posledních dnech střední a jihovýchodní Evropu. V obou zemích byly evakuovány ze svých domovů stovky lidí. V Rumunsku si záplavy vyžádaly sedm lidských životů.

Článek

Na jihu Rumunska nové záplavy sužují osm žup, v nichž vláda vyhlásila stav pohotovosti. Jižně od Bukurešti se následkem záplav v úterý zřítil železniční most a železniční doprava mezi rumunskou metropolí a Bulharskem proto musela být částečně přerušena. Doprava cestujících na poškozeném úseku je zajišťována autobusy.

Na 300 lidí muselo být z postižených vesnic evakuováno. Poškozeny jsou i některé další železniční i silniční mosty a desítky kilometrů silnic jsou nesjízdné.

Deště si vyžádaly sedm obětí, včetně sedmasedmdesátileté ženy, kterou zabil blesk.

Při nejhorších záplavách v Rumunsku za posledních 50 let, které zemi postihly v dubnu, květnu a červenci, zahynulo asi 30 lidí.

Podle rumunského ministerstva vnitra voda zcela zničila 60 domů a poškodila na 1400 dalších. Zaplaveno je asi 3000 hektarů zemědělské půdy a 127 vesnic zůstává bez elektřiny.

Pršet má ještě dva až tři dny

Ve východním a severovýchodním Maďarsku voda již zaplavila asi dvě desítky lokalit, evakuována byla přibližně stovka lidí. Ze svých koryt se rozlily zejména četné malé říčky a potoky, a výrazně stoupla vodní hladina i v řece Tisza. Její vylití se ale neočekává.

Řada obcí zůstala bez elektřiny a telefonního spojení. Úřady přijaly bezpečnostní opatření a do postižených oblastí byly dopraveny zásilky potravin a pitné vody. Na severním úseku Dunaje byla vyhlášena povodňová pohotovost nejnižšího prvního stupně.

Meteorologové v obou zemích předpokládají, že nadprůměrné srážky potrvají ještě alespoň dva až tři dny.

Reklama

Související témata:

Související články

Rumunsko je pod vodou, 13 mrtvých

Záplavy vyvolané dlouhotrvajícími přívalovými dešti již způsobily ohromné škody na třech čtvrtinách rumunského území. Při povodních zahynulo nejméně 13 lidí...

Výběr článků

Načítám