Hlavní obsah

Rozvědka začala s odposlechy v USA ještě před Bushovým nařízením

Právo, Novinky, Jiří Roškot
WASHINGTON

Americká elektronická rozvědka NSA začala po útocích z 11. září 2001 odposlouchávat komunikace uvnitř USA ještě dřív, než jí to nařídil prezident. S odvoláním na nově zpřístupněné dokumenty to ve středu napsal list The New York Times.

Článek

Odhalení následuje po prosincové informaci, podle níž byl rozsah odposlechů byl patrně mnohem větší, než tvrdí prezident George W. Bush, podle něhož šlo jen o monitorování osob s napojením na al-Kajdá.

Tehdejší šéf NSA generál Michael Hyden v říjnu 2001 v odpovědi na znepokojení v Kongresu o legalitě rozšířené aktivity NSA uvedl, že o tom rozhodl sám. Bílý dům jej v úterý hájil tím, že jednal na základě direktivy prezidenta Ronalda Reagana z roku 1981. Bush pak prý nařídil jen odposlech lidí napojených na teroristy.

Tajnou službu zaštiťuje Bush

Reaganova direktiva sice ukládá získávat informace, které Bílý dům potřebuje, ale NSA řadí mezi nástroje ministra obrany s tím, že shromažďování informací uvnitř země se bude dít v koordinaci s FBI a ministrem spravedlnosti. Už v té době dva roky existoval zvláštní federální soud určený ke schvalování odposlechů aktivit zahraničních rozvědek, jehož pravomoc NSA a také Bush po 11. září obešli.

Rozsah tajných operací CIA proti al-Kajdá nařízených po 11. září 2001 Bushem se stále rozrůstá, a to navzdory sílícímu rozruchu kolem používaných metod, k jejichž legalizaci Bílý dům využívá malou skupinu jemu nakloněných právníků. Vyplývá to z článku listu The Washington Post (WP), jenž se odvolává na zdroje z řad bývalých i nynějších pracovníků CIA. Ti znají program pod společnou zkratkou GTS. Je rozdělen do desítek supertajných akcí, o nichž vědí jen zasvěcení.

"Klíčovým pro odrážení všech tlaků na změnu kursu je podle zdrojů Bushovo osobní odhodlání program zachovat a jeho přesvědčení, že je legální," napsal deník WP. "V minulosti prezidenti nastavili mantinely, aby se distancovali od tajných akcí, ale tento prezident, který stírá hranice mezi tajnou akcí a konvenční válkou, vychutnává, zdá se, tajná zjištění a špinavé podrobnosti operací," řekl John Radsan, do roku 2004 právník CIA.

Široký výklad pravomocí

Bílý dům se přitom spoléhá na několik právníků, jejichž interpretace ospravedlňují tajné programy, které nekonzultuje s Kongresem. Od právních analýz odřízl i ministerstvo zahraničí. "Vše se podniká ve jménu sebeobrany, takže mohou dělat cokoli, protože zákonem o válečných pravomocích není nic zakázáno," svěřil se listu nejmenovaný činitel pochybující o legalitě takového postupu.

Společná rezoluce Senátu ze 14. září 2001 skutečně opravňuje Bushe "použít všechnu nezbytnou a odpovídající sílu proti zemím, organizacím nebo osobám, které podle něho plánovaly, schválily, uskutečnily nebo pomáhaly teroristickým útokům z 11. září 2001". Nicméně v preambuli a v prvním odstavci se výslovně hovoří o použití vojenské síly. V případě CIA byl základním vodítkem toho, co je dovoleno, dokument ministerstva spravedlnosti z roku 2002, definující mučení velmi volně a povolující topení vyšetřovaného, bití, izolaci, odpírání spánku, podávání tekuté stravy a vynucování nepřirozených pozic.

CIA sama svá pravidla upřesňuje a mimo jiné nyní pracuje na postupu v případě, že zadržovaný vězeň zemře. Jeden návrh podle dvou zdrojů předpokládá, že patolog CIA rychle provede pitvu a tělo bude rychle spáleno, napsal WP. Limity může CIA nastavit nové uzákonění zákazu "krutého, nelidského a ponižujícího zacházení" se zajatci v dodatku k rozpočtu Pentagonu. CIA bude totiž muset vypracovat směrnice, k nimž se vyjádří širší okruh vládních právníků.

Reklama

Související články

Powell: V Evropě o přeletech CIA věděli

Bývalý šéf americké diplomacie Colin Powell je přesvědčen, že evropské vlády by neměly být překvapené přepravou lidí podezřelých z terorismu z jedné země...

Výběr článků

Načítám