Hlavní obsah

Romové začali udávat lichváře

Právo, Novinky, Ivan Vlček (Bratislava), Jakub Svoboda (Trhoviště)
BRATISLAVA/TRHOVIŠTĚ

Policie zaznamenala na Slovensku nový fenomén: Romové začali udávat lichváře. Muži zákona ve středu zadrželi lichváře, kterého udali Romové ze západoslovenské obce Svätý Peter nedaleko Hurbanova. Podle tamního starosty Jozef Jobbány je to první případ, kdy Romové našli odvahu svědčit proti lichváři.

Foto: Tereza Bednaříková

SHF 2014

Článek

"Mému synovi půjčil 500 korun, ale chtěl vrátit tisícovku. Když to můj syn odmítl, lichvář mu vzal občanský průkaz i pas," uvedla pro televizi Markíza Anna Csereová.

Starosta po nahlášení případu okamžitě konal a do obce přijely policejní posily. Lichvář půjčoval peníze na vysoké úroky nezaměstnaným. "Když jsem nevrátil peníze včas ještě zvyšoval úroky," uvedl jeden z postižených. Ministr vnitra Vladimír Palko prohlásil, že policie bude postupovat proti lichvářům se vší tvrdostí.

"Loni jsme jich odhalili 40 a letos za dva měsíce už 13," uvedl Palko. Slovenská vláda označila lichváře za organizátory romských protestů. "Obávají se, že přijdou o své zisky, tak vyprovokovali Romy k nepokojům," tvrdí premiér Mikuláš Dzurinda.

Vrtulníky a policisté

Nad Košickým a Prešovským krajem už od rána přelétávaly vrtulníky. Policisty hlídkující společně s vojáky bylo možné spatřit ve všech obcích a městech s početnější romskou komunitou.

"Podařilo se zabezpečit pořádek. Počet nasazených mužů se přitom ukázal jako dostatečný," řekl Právu tiskový mluvčí ministerstva vnitra Boris Ažaltovič s tím, že na celém Slovensku včera nebyla zaznamenána už žádná hromadná krádež.

Většina lidí v oblasti se shoduje, že mnoho Romů chce stejně jako neromská část populace skutečně pracovat, ale při místy až 30procentní míře nezaměstnanosti mají mizivou šanci najít si práci. Rasovou nesnášenlivost mohou potom podle nich vyvolat hlavně necitlivá opatření vlády.

Policejní brutalita?

"Veřejně prospěšné práce mohou pomoct jenom ve vesnici, kde je třicet nezaměstnaných. Ale ne tam, kde už jich jsou stovky," shodli se obyvatelé obce Trhoviště, kde se odehrála první rabovací akce Romů v obchodě s potravinami.

Také v Trebišově, kde předevčírem ráno zasáhlo policejní komando, byl po celý včerejšek klid. "Obchod vyrabovalo jen patnáct mladíků, proč se mstili na celé osadě?!" rozčiloval se uprostřed rozbahněného trebišovského ghetta 41letý Rom.

V ruce přitom mával lékařským potvrzením, že má odřené zápěstí a naraženou ruku - prý od policejních pout, stěžoval si. Podle něj i jeho sousedů vtrhli policisté v úterý o půl šesté ráno postupně do všech romských příbytků, bili i děti a ženy a řadu dospělých pozatýkali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám