Hlavní obsah

Romové na Slovensku opět rabovali, policie v pohotovosti

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenští Romové pokračovali také v pondělí v rabování. Nejnovější případ se odehrál dopoledne ve městě Rimavská Sobota. Do prodejny potravin vnikla dvacetičlenná skupina Romů. Část nakupovala, jiní kradli. Prodavačka zavolala policii a jedna z romských žen ji při útěku udeřila mraženým výrobkem do hlavy. Večer se stovky Romů střetly s policií v Trebišově.

Foto: Magistrát města Plzně

Protierozní opatření u Košuteckého jezírka zlepší jeho kvalitu vody.

Článek

K dalšímu pokusu o rabování zřejmě došlo v pondělí večer ve východoslovenském Trebišově. Střetla se zde policie se třemi až čtyřmi stovkami Romů. Romové házeli kameny a prázdné láhve na několik set policistů, kteří podle ministerstva vnitra zakročili proti nepovolené demonstraci. Při střetu nikdo nebyl zraněn.

Při incidentu mezi policií a Romy byly podle mluvčího způsobeny hmotné škody na několika objektech; poškozena byla také dvě policejní auta.

Jeden z očitých svědků události z řad místních Romů Koloman Demeter ČTK řekl, že nešlo o demonstraci, ale o pokus o rabování. Dodal, že několik set mladých Romů se vydalo do města rabovat obchody, "jak to viděli v uplynulých dnech v televizi". Do centra se však nedostali, protože jim v tom zabránili policisté a hasiči, kteří se do Trebišova podle jeho slov sjeli "snad ve dvaceti vozech".

Romská čtvrť v Trebišově je v této chvíli obklíčena policií, speciální zásahovou jednotkou a hasičskými vozy. Policie organizátory protestu zadržela a v těchto chvílích je vyslýchá. Podle mluvčího ministerstva vnitra Borise Ažaltoviče budou někteří z nich pravděpodobně obviněni z trestních činů narušení veřejného pořádku. Romové tvrdí, že policie na ně bezdůvodně zaútočila.

Podle prezidenta Rudolfa Schustera se situace nebezpečně radikalizuje a hned ráno chce vyzvat vládu, aby se tímto problémem urychleně zabývala.

Předseda strany Smer Robert Fico odpoledne uvedl, že nechápe nečinnost vlády v této napjaté situaci. "Obávám se, že lidé vezmou spravedlnost do svých rukou, vytvoří domobranu a začnou si vybavovat účty s Romy," upozornil.

Rabování se odehrálo také v noci z neděle na pondělí v obci Kameňany v okresu Revúca. Byl to první podobný případ na středním Slovensku. Asi 30 Romů ukradlo v místních potravinách zboží v hodnotě 100 tisíc korun a na zařízení obchodu způsobilo škody za 70 tisíc. 

Romské kvóty?

Rada Romů Slovenska dnes vyzvala k zastavení rabování, jež vyvolává napětí mezi romskou menšinou a ostatními obyvateli.

Zároveň však rada kritizovala vládu premiéra Mikuláše Dzurindy, že neřeší sociální situaci Romů. Rada navrhuje zavedení povinné kvóty na zaměstnání Romů ve státních firmách.

Policie, včetně speciální jednotky, je kvůli nepokojům v pohotovosti a situaci kolem velkých obchodních středisek kontroluje. Prodavačky a majitelé obchodů mají okamžitě hlásit, kdyby zaznamenali před prodejnami větší skupiny lidí.

"Bude válka. Máme zbraně. Co nám jiného zůstává, když nám děti pláčou hladem. Nechceme sociální dávky. Chceme práci," křičí mladý Rom v obci Trhoviště, kde Romové v sobotu na druhý pokus vykradli místní obchod s potravinami. Tvrdí, že je vyučený automechanik, ale nikde ho nechtějí zaměstnat, protože je Rom.

Liknaví politici

Prezident Rudolf Schuster jednal v pondělí s ministry vnitra Vladimírem Palkem a sociálních věcí Ľudovítem Kaníkem o situaci na východě Slovenska. Podle ministra Palka je situace pod kontrolou a mluvit o sociálních nepokojích je přehnané.  

Schuster k situaci prohlásil, že už loni upozornil, že hrozí protesty. "Lituji, že k naplnění těchto slov došlo v tak nebezpečné formě, jako je rabování," dodal prezident.

Slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko zase vyzval premiéra Miukuláše Dzurindu, aby svolal kvůli rabování mimořádnou schůzi vlády. Dzurinda tak neučinil a vláda se bude vyhrocenou situací na východě země zabývat až na své řádné schůzi ve středu.

Mluvčí ministra sociálních věcí Martin Danko poznamenal, že nejde o masové nepokoje a ministr Ľudovít Kaník má jiné možnosti, jak situaci řešit.

Proslechlo se, že Kaník požádal ministra vnitra Vladimíra Palka, aby se policie zaměřila na lichváře, kteří prý podněcují rabování. Při nižších sociálních dávkách totiž přichází o peníze.

Mluvme s nimi

Sociolog Michal Vašečka se domnívá, že některý z nejvyšších státních činitelů měl na východ odcestovat. "Frustraci, kterou lidé cítí, nemají kde dát najevo. Někdo by měl s nimi promluvit. Slovensko by mělo také vyslat signál do zahraničí, že situaci řeší. Západní země jsou mimořádně vyděšeny z toho,co se na Slovensku děje," řekl deníku SME Vašečka.

Lídr opozice Robert Fico upozornil, že sociální napětí způsobila "neschopná Dzurindova vláda" a může dojít k ještě větším sociálním výbuchům. "Musí se přikročit k zásadní změně, protože Slovensko se může změnit v novou Argentinu," dodal.

Výsledek sobotního nočního rabování. Foto: ČTK/Stanislav Bačenko

Deník SME kritizuje policii, že proti Romům nezakročila včas. "Měli povolat posily z okresů. Signálů, že se schyluje k násilnostem bylo dost," píše deník. Podle SME rabování nevyvolal hlad. "Den - dva po vyplácení sociálních dávek ještě nikdo nebyl odkázán na krádež. Pokud ovšem podporu rovnou neodevzdal lichvářům. A tady je opět na tahu policie," míní SME.

Také deník Nový čas poukazuje na neřešený problém lichvářů v romských osadách. "Rabování se dalo předejít, pokud by se ministr vnitra víc věnoval lichvářské mafii, která romskou komunitu na východě ovládá. Ta se nezastaví před ničím a když jim ministr Kaník sáhl na zdroj obrovských příjmů, využila mafie pologramotné nešťastné lidi k vydírání státu," píše Nový čas.

Kdy poteče krev?

Deník Pravda upozorňuje, že Slovensko ztrácí obraz klidné země. "Rabování na východě je přirozený důsledek nezájmu a nečinného přístupu všech, kteří odpovídají za řešení romské otázky. Jedno je jisté. Ustupovat rozkrádání se nesmí. To by ohrozilo samotnou podstatu právního státu," konstatuje Pravda.

Romové na Slovensku

v SR žije podle odhadů téměř 400 tisíc Romů, při sčítání lidu se k romské národnosti přihlásilo pouze 1,3 % obyvatel 90% z nich nemá práci

v roce 2025 by se měl jejich počet vyšplhat na více než půl miliónu - SR má nyní 5,4 miliónu obyvatel

o azyl usilovali v Británii, v zemích Beneluxu a ve Francii, naposledy ve Skandinávii. V ČR podle čísel zveřejněných k polovině srpna loňského roku jich o azyl žádalo téměř 700.

Světová banka v roce 1996 zjistila, že pod hranicí chudoby, tedy pod příjmem 4,3 dolaru na osobu a den, se nachází pouze 6,3 % domácností a 8,6 % jednotlivců.

Zdroj ČTK

Deník Národná obroda upozorňuje, že pokud budou nájezdy Romů pokračovat, je jen otázkou času, kdy bude prolita první kapka krve. "Když zoufalí Romové objevili kouzlo nájezdů na potraviny v albánském stylu, je jen otázkou času, kdy objeví kouzlo kalašnikova zaručujícího efektivnější sběr kořisti," píše Národná obroda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám