Hlavní obsah

Romney v Michiganu porazil McCaina a získal druhé vítězství

MICHIGAN (USA)
Aktualizováno

Vítězem úterních republikánských primárek v Michiganu se stane Mitt Romney, který uspěl již ve Wyomingu. Po sečtení všech odevzdaných hlasů jich získal 39 procent. Druhý John McCain dostal jen 30 procent hlasů. Romneyho náskok stále rostl. Třetí Mike Huckabee dostal 16 procent hlasů.

Článek

Náskok Romneyho stále rostl. Po sečtení osmi procent odevzdaných hlasů jich dostal Romney 38 procent a zvýšil svůj náskok před McCainem na 7 procentních bodů. Po sečtení prvních pěti procent činil Romneyho náskok tři procentní body, když McCain v tu chvíli měl 32 procent hlasů.

Romney potřeboval po dvou porážkách úspěch, uspěl jen ve Wyomingu, McCainovi by po překvapivém a jasném vítězství v New Hampshire mohl druhý triumf v řadě přinést punc republikánského favorita.

Romney potřeboval po dvou porážkách úspěch, uspěl jen ve Wyomingu, McCainovi by po překvapivém a jasném vítězství v New Hampshire mohl druhý triumf v řadě přinést punc republikánského favorita.

Podrobný profil Mitta Romneyho najdete zdeBývalý starosta New Yorku Rudolph Giulianifoto: Právo/Michaela Říhová Michigan jasně potvrdil, že hvězda newyorského starosty Rudyho Giulianiho zapadá. Zatím v žádných primárkách nezvítězil, ale ani se nedostal na druhé místo. Většinou skončil mezi posledními. Giuliani záměrně vynechal hlasování v Iowě a New Hampshiru a kampaň nevedl ani v Michiganu. Soustředí se na velké státy - především na Floridu. Očekává, že ho tamější primárky 29. ledna vynesou do čela.

Mitt Romney doufal v úspěch v Michiganu, protože tam jeho otec byl guvernérem. Nemínil ale nic ponechat náhodě. Mormonský milionář zaplatil za reklamu v tamních televizích dva milióny dolarů.

Demokraté nebojovali

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová získala 55 procent hlasů. Další významní demokraté se o hlasy neucházeli. Demokraté potrestali svou michiganskou organizaci za to, že posunula dopředu termín primárek ve snaze upoutat na stát pozornost. Na stranickém nominačním sjezdu tak nebude mít Michigan své delegáty.

Na kandidátce zůstali jen Clintonová, Kucinich, který dostal čtyři procenta hlasů, a Dodd s jedním procentem. Obama a bývalý senátor John Edwards se o hlasy neucházeli, kvůli solidaritě se stranou žádali, aby byli vyškrtnuti z kandidátek. Přesto někteří příznivci Obamy a Edwardse vyzývali nominované, aby se primárek účastnili, i když nemohli ovlivnit závěry demokratického nominačního sjezdu.

Vyrovnané síly v republikánském táboře

Předvolební odhady byly vyrovnané. Podle ankety Zogbyho institutu, který v úterý zveřejnila agentura Reuters, arizonského senátora McCaina podporuje 27 procent dotázaných a Romneyho 26 procent. V rámci statistické chyby jde o remízu. Za nimi se v Michiganu drží s 15 procenty bývalý guvernér z Arkansasu Mike Huckabee.

:. Americký prezidentský kandidát, senátor John McCain se usmívá u volební místnosti v Traverse City v Michiganu. foto: ČTK/AP

Romney potřeboval úspěch poté, co skončil až druhý ve dvou soubojích o prezidentskou nominaci - v Iowě i New Hampshiru. Naopak z McCaina by se po případném úspěchu v Michiganu a po vítězství v New Hamsphiru stal evidentní favorit před nadcházejícími primárkami v Jižní Karolíně a především na lidnaté Floridě.

V preferencích mezi republikánskými voliči před michiganskými primárkami vedl na celostátní úrovni McCain následován Huckabeem. Giuliani, který stál dlouhodobě v jejich čele, se propadl na třetí až čtvrté místo, které sdílí s Romneym.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Výběr článků

Načítám