Hlavní obsah

Rodiče siamských dvojčat: "Nedokážeme se s tím vyrovnat"

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček

Rodiče siamských dvojčat manželé Müllerovi prožívají velmi těžce ztrátu obou synů. "I když jsme s tím počítali, moc to bolí a nedokážeme se s tím vyrovnat," říká s pláčem matka Marianna Müllerová. Dvojčata srostlá břichem a částí hrudníku lékaři oddělili 15. září. Marek zemřel 4. října a Michal v pátek 9. listopadu večer.

Článek

"Když zemřel Marek, všechnu naději jsme vkládali do Miška. Mysleli jsme, že alespoň on s námi zůstane. Teď už máme v nebi dva andělíčky," cituje deník Nový čas matku. Ta byla ještě v pátek dopoledne u svého syna. Hladila ho a přimlouvala se mu. Nemyslela si, že večer už nebude žít.

"Večer jsme informovali rodiče, že Michal zemřel. Vyslovili jsme jim úpřímnou soustrast," uvedl primář chirurgie Vladimír Cingel.

Došlo k selhání orgánů

V sobotním tiskovém prohlášení lékaři zveřejnili příčinu Michalovy smrti. "Navzdory intenzivní resuscitační starostlivosti byl v pátek o 17.45 za příznaků multiorgánového selhání konstatován exitus," uvedl Cingel.

Primář chirurgie konstatoval, že při oznámení této smutné zprávy plakal celý zdravotní personál, který se o Michala staral. "Byl to projev upřímného smutku a lítosti, že to všechno takto smutně skončilo, navzdory nadlidskému úsilí," dodal.

Michalovy vyhlídky na přežití se každým dnem snižovaly. Limitujícím faktorem byl trávící trakt. Od narození byl vyživovaný nitrožilně a trávící trakt se nečinností dál oslaboval.

Michal měl vrozenou vadu, délka jeho tenkého střeva dosahovala délky jen 25 centimetrů. Děti v jeho věku mají tenké střevo dlouhé 1,5 metru. Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden  chlapců naději na přežití.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám