Hlavní obsah

Rodiče dětí s ptačí chřipkou přišli k lékaři pozdě, Turecko je vyšetřuje

Právo, DPA, nek
ANKARA

Turecká prokuratura začala ve čtvrtek vyšetřovat okolnosti smrti čtyř dětí z východní části země, které zemřely na ptačí chřipku. Podle televize CNN-Türk rodiče obětí čelí podezření z trestného činu neposkytnutí včasné pomoci.

Článek

Rodinní příslušníci dětí již byli u výslechu, kde se je vyšetřovatelé dotazovali, kdy přesně děti onemocněly a kdy byly dopraveny do nemocnice. Lékaři kliniky ve městě Van, kde čtyři děti ze dvou rodin zemřely, si totiž stěžovali, že je rodiče přivezli pozdě.

Všechny děti pocházely z východoturecké vesnice Dogubeyazit u hranic s Íránem. Jedna rodina přišla o tři sourozence ve věku 11 až 15 let. Infekci přežil jen jejich šestiletý bratr. Z druhé rodiny nákaze podlehla 12letá dívka. Stav jejího o pět let staršího bratra lékaři označují za kritický.

Tamiflu není samospasitelné

Odborný lékařský časopis Lancet Medical Journal zveřejnil článek, jehož autoři varují před tím, aby se svět v přípravě na možnou pandemii spoléhal na dosavadní protichřipkové léky včetně Tamiflu jako na jedinou obranu. Reagují tím na hromadné skupování Tamiflu v USA a v Evropě.

Jeden z autorů studie Tom Jefferson tvrdí, že Tamiflu i další ze čtyř protichřipkových léků Relenza by sice pomohly v pandemii zachránit lidské životy, zdůraznil ale, že "spoléhat na to jako na jediné řešení by ale bylo sebevražedné".

Studie varuje, že Tamiflu může přispět i k šíření nemoci. Člověk, který si jej vezme, nemusí příznaky infekce pocítit a může tak nákazu bezděky šířit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám