Hlavní obsah

Rijád určil termín prvních voleb

Právo, Břetislav Tureček
RIJÁD

První volby v historii saúdskoarabské absolutistické monarchie se uskuteční ve třech fázích a začnou v listopadu, po skončení muslimského posvátného měsíce ramadán. O rozhodnutí označeném stanicí BBC za náznak počínajících politických reforem v Rijádu ve čtvrtek informoval deník Arab News.

Foto: Jiří Smutný

Venuše z Hlubokých Mašůvek

Článek

"Tým OSN navrhl, aby volby začaly v oblasti Rijádu, a to po skončení ramadánu," napsala saúdskoarabská agentura SPA k nedávným konzultacím mezi Rijádem a delegací expertů světové organizace.

Původně se předpokládalo, že volby rozložené do dvou měsíců proběhnou v září a říjnu. 15. října ale začíná ramadán, během nějž je v muslimském světě zpravidla omezena výkonnost státní i soukromé sféry.

Nyní má podle Arab News v tomto období proběhnout osvětová kampaň, jež by měla občanům vysvětlit smysl voleb. Saúdská Arábie v dnešní podobě byla založena v roce 1932 a volby se v ní nikdy nekonaly. Faktickou moc v zemi drží rod Saúdů, který kontroluje klíčová ministerstva a prostřednictvím stovek svých méně významných členů i nižší posty ve správě země.

Rijád se ale v posledních letech dostal pod silný tlak stále ambicióznější domácí opozice, USA i mezinárodních organizací a loni v říjnu proto avizoval vypsání historických voleb. Ty letošní mají sloužit jen k výběru poloviny členů obecních a městských rad a není kupříkladu dosud jasné, zda budou volit i ženy.

BBC ale připomněla, že nově vznikající občanská hnutí a emancipující se novináři již hovoří i o nutnosti uspořádat volby do - dosud neexistujícího - parlamentu.

Vládnoucí Dům Saúdů nekritizují jen liberálové či bojovníci za lidská práva a sociální reformy, ale také náboženská opozice, která poukazuje na zkorumpovanost režimu, brutalitu při potírání disentu a vojenskou spolupráci Rijádu s USA snažícími se "ovládnout" muslimský Blízký východ.

Reklama

Výběr článků

Načítám