Hlavní obsah

Rijád: obětí přibývá, odpovědnost nepřímo přiznala al-Kajdá

RIJÁD/AMÁN

Při sebevražedných útocích v saúdskoarabském Rijádu přišlo o život 29 lidí, včetně 7 Američanů a 9 útočníků. Zraněno bylo 194 osob. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na saúdskoarabského ministerstva vnitra. Odpovědnost nepřímo přiznala teroristická organizace al-Kajdá. Podle informací velvyslanectví ČR mezi zraněnými nebyli Češi.

Článek

Mezi zabitými je podle zpravodaje agentury AFP také 35letý syn místostarosty Rijádu Mohamed Blajhíd. O život přišly údajně také dvě děti, pravděpodobně jordánské národnosti.

"Tři výbuchy ve východním Rijádu byly sebevražedné pumové atentáty. Byly provedeny automobily naplněnými výbušninami a řízenými na vytyčené objekty," řekl v rozhovoru pro deník Ar- Rijád saúdský ministr vnitra princ Najíf ibn Abdal Azíz Saúd.

V pozadí al-Kajdá

K nočním teroristickým atentátům v Rijádu se podle agentury AFP nepřímo přihlásila teroristická organizace al-Kajdá, a to v elektronickém poselství adresovaném arabskému časopisu al- Madžalláh, který vychází v Londýně. Činitel al-Kajdy Abú Mohamed Ablaj v souvislosti s dotazem časopisu položeným po spáchání atentátů v Rijádu mimo jiné potvrdil, že al-Kajdá "plánovala už dlouho rozsáhlé operace v Perském zálivu, kde nashromáždila velké množství zbraní a výbušnin".

Šéf al-Kajdy Usáma bin Ládin podle Ablaje vydal pevné příkazy k vedení dlouhodobé gerilové války v Perském zálivu a to ve všech jejích podobách. Celý text poselství al-Kajdy zveřejní časopis al-Madžalláh v pátek, uvedla AFP.

Powell přijel do Rijádu

Do Rijádu dnes přicestoval šéf americké diplomacie Colin Powell, který uvedl, že útoky nesou znaky teroristické sítě al-Kajdá. Zdůraznil, že USA budou pokračovat v prosazování míru ve světě a zdvojnásobí úsilí v boji proti terorismu, který je globálním jevem. Od plánované návštěvy Saudské Arábie se nenechá odradit. V Rijádu, kde má jednat s korunním princem Abdalláhem, je očekáván v 10:30 SELČ.

Podle CNN naznačuje odpovědnost al-Kajdá souběžné načasování útoků a jejich místo - odehrály se nedaleko 6. května odhalené skrýše zbraní této teroristické organizace. Potvrzují ji také informace amerických tajných služeb, které upozorňovaly, že tato al-Kajdá dokončuje přípravy na atentáty v Saudské Arábii, odkud pochází řada jejích členů včetně Usámy bin Ládina. Stejný názor má i australský ministr zahraničí Alexander Downer.

Saúdská bezpečnost pátrá po 19 mužích, kteří údajně připravovali teroristické atentáty. Ve skupině hledaných je 17 Saúdských Arabů, Iráčan a Jemenec.

Dramatická noc

K zasaženým domům ve východní části města se sjely sanitky, policie, příslušníci pořádkových sil a Národní gardy. Zablokovali napadené objekty a nepouštěli k nim novináře. Místo ze vzduchu osvětlovaly vrtulníky. Svědci tvrdili, že explozím na některých místech předcházela střelba.

Australská obyvatelka jedné ze zasažených vil sdělila televizi CNN, že do jejího opevněného a silně střeženého domu narazily dva nákladní automobily. Budova se prý chvěla jako domeček z karet. "Hodinu a půl tady bez přestávky jezdí ambulance. Dům je plný raněných. Co vlastně dělám v zemi, kde potřebujeme tak silnou ochranku? Jsme obklopeni lidmi, kteří si nás tady zjevně nepřejí. Je to nejhorší den mého života," řekla.

Protiamerické nálady v zemi sílí

Saúdská královská rodina se potýká s protiamerickým cítěním obyvatel své země. USA na to nedávno reagovaly oznámením, že z království stáhnout většinu z 5 000 vojáků, kteří působí na tamních základnách, ze kterých startovala letadla monitorující jižní Irák.

Útoky na cizince v Saúdské Arábii od roku 1995

13. listopadu 1995 - Při výbuchu bomby umístěné v automobilu na parkovišti americké vojenské mise v Rijádu zabito sedm osob (pět Američanů a dva Indové) a dalších 60 zraněno. K výbuchu se přihlásily dosud neznámé skupiny Hnutí islámské změny a Tygři Zálivu, které nesouhlasily s přítomností Američanů v zemi. Čtyři Saúdové, kteří se k činu přiznali, byli v květnu 1996 popraveni.

25. června 1996 - Exploze bomby v cisternovém voze na vojenské základně u města Zahrán na východě země: 19 mrtvých Američanů a 396 zraněných. K odpovědnosti se přihlásila neznámá skupina Hizballáh Perského zálivu.

17. listopadu 2000 - Při útoku v Rijádu zabit britský inženýr Christopher Rodway, který pracoval pro rijádskou vojenskou nemocnici; jeho žena byla zraněna.

22. listopadu 2000 - Tři Britové a jedna Irka zraněni při útoku v Rijádu.

15. prosince 2000 - Brit David Brown utrpěl v Chubáru vážná zranění, když se snažil odstranit ze svého vozu balíček, který mu v ruce explodoval.

15. března 2001 - Při výbuchu u obchodu v Rijádu zraněn jeden Brit a jeden Egypťan.

2. března 2001 - V nemocnici v Chubáru při explozi neznámého balíčku vážně poraněn americký lékař Gary Hatch.

6. října 2001 - V Chubáru při útoku zabiti dva cizinci včetně jednoho Američana; čtyři další byli zraněni.

20. června 2002 - Britský bankéř Simon John Veness přišel o život při výbuchu bomby v automobilu v centru Rijádu.

29. září 2002 - Při výbuchu bomby v automobilu zabit jeden německý občan.

20. února 2003 - Na křižovatce v Rijádu zastřelen Brit Robert Denis.

1. května 2003 - Střelec zranil jednoho Američana na námořní základně na východě země.

12. května 2003 - Čtyři útoky v metropoli Rijádu: zabito až 20 osob (z toho údajně 10 Američanů) a mnoho desítek zraněno.

Al-Kajdá využívá přítomnost Američanů v kolébce islámu k rozdmýchávání protiamerických nálad. Washington jí připisuje odpovědnost za atentáty na USA ze září 2001. Američané byli v Saúdské Arábii terči útoků i v minulosti. Rijád připisuje islámským radikálům jen některé z akcí, část jich mají podle něj na svědomí gangy zapojené do nelegálních obchodů s alkoholem.

Reklama

Výběr článků

Načítám