Hlavní obsah

Reportér al-Džazíry zatčen kvůli atentátům v Madridu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

V souvislosti s madridským teroristickým útokem z 11. března byl ve čtvrtek večer v Grenadě zadržen reportér arabské televize al-Džazíra, sedmapadesátiletý Taysir Alony. Důvody jeho zatčení, o které požádal prokurátor, nebyly upřesněny. Jeho rodina v pátek zatčení potvrdila s tím, že Aloni byl převezen do metropole.

Článek

Španělský soudce Baltasar Garzón ve středu potvrdil v případu  21 obvinění, jedno se týká i Alonyho Ten je obviněn z vazeb k síti al-Kajdá.

Španěl syrského původu byl zadržen už loni v září na základě obvinění, že pro al-Kajdá obstarával peníze a získával nové členy. Podle šetření španělské policie byl také napojen na hamburskou buňku a měl vazby Mohammeda Attu, který pilotoval 11. září 2001 jedno z letadel sebevražedných atentátníků.

Alony je předním reportérem al-Džazíry. Krátce po 11. září udělal v Afghánistnu interview s teroristou Usámou bin Ládinem. Při americkém útoku na Afghánistán podával zprávy z Kábulu a loni na jaře byl válečným zpravodajem v Iráku.

Nedávno Alonymu španělské úřady nedávno zamítly akreditaci na krytí prvního procesu souvisejícího s teroristickými útoky z 11. března v Madridu, při nichž zahynulo 191 lidí. Jako první byl odsouzen k šesti letům vězení šestnáctiletý Španěl, který přepravoval část výbušnin pro teroristy.

Reklama

Související články

Stopy atentátníků z Madridu vedou do Německa

Německá policie prohledala v noci na pátek byt Maročana podezřelého ze spoluúčasti na atentátech v Madridu z 11. března. Muž žil v Darmstadtu a vyšetřovatelé...

Výběr článků

Načítám