Hlavní obsah

Raúl Castro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Desmond Boylan, Reuters
Článek

Jeho druhé křestní jméno Modesto (španělsky skromný) jako by mělo předurčit i jeho osud. Třetí syn galicijského přistěhovalce a jeho hospodyně Raúl Modesto Castro Ruz vždy stál až za svými dvěma velkými bratry Ramónem a Fidelem Castrem. Nikdy ale nebyl pouhým „třetím do mariáše”. V roce 2008 se na deset let stal prezidentem Kuby.

Zatímco „farmář“ Ramón se nikdy do politiky nepustil a Fidelovi trval přerod z demokrata přes partyzánského velitele v socialistické lídra a dále v komunistického autoritáře celá léta, Raúl byl už na střední škole přesvědčeným komunistou a aktivistou mládežnické organizace prosovětské Socialistické lidové strany Kuby. Nebylo mu ani dvaadvacet, když 26. července 1953 úspěšně vedl jeden z oddílů při útoku na kasárna Moncada v Santiagu de Cuba.

Raúl Castro na fotografii

Jeho přátelé ovlivnili zemi

Články k tématu

Zemřela Juanita Castrová

Juanita Castrová zemřela v devadesáti letech v exilu v Miami na Floridě. Komunistickou Kubu opustila v roce 1964 a do své původní vlasti se již nikdy...