Hlavní obsah

Rasismus a sexismus ve sboru? Šéfka londýnské policie odstoupila

– Londýn

Šéfka londýnské policie Cressida Dicková odstoupila z funkce, oznámil londýnský starosta Sadiq Khan. Odstoupení podle agentury Reuters následovalo poté, co starosta vyjádřil nespokojenost s prací policejní náčelnice a zapochyboval, že by mohla vykořenit z londýnské policie takové problémy jako rasismus a sexismus.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá šéfka Metropolitní policie, Cressida Dicková

Článek

Dicková odstupuje uprostřed krize důvěry v londýnské strážce pořádku a v souvislosti se zprávou upozorňující na rasistické chování policistů v britské metropoli a jejich předsudky vůči ženám či homosexuálům, poznamenala agentura AFP. Dicková v prohlášení uvedla, že „neměla jinou možnost než rezignovat”.

V Británii to vře kvůli zásahu policistů proti truchlícím ženám

Evropa

Dicková byla první ženou v čele největšího a nejstaršího britského policejního sboru, který vznikl v roce 1829. V řadách londýnské policie působí zhruba 43 000 policistů a dalších pracovníků.

Důvěra v metropolitní policii byla v poslední době otřesena odhaleními, jako byl únos, znásilnění a vražda ženy jedním z londýnských policistů nebo zpráva o kultuře šikanování, rasové diskriminace a misogynie panující na policejní stanici v centru Londýna.

Po vraždě Saraha Everardové

Starosta uvedl, že náčelnici objasnil rozsah změn, které jsou zapotřebí v zájmu obnovení důvěry veřejnosti v policii. S odpovědí nebyl spokojen. „Je jasné, že jediný způsob, jak začít realizovat změny v požadovaném rozsahu, je mít nové vedení přímo v čele metropolitní policie,” uvedl Khan s tím, že nabídnutou demisi přijal.

Britský policista dostal za znásilnění a vraždu mladé Londýňanky doživotí

Evropa

Původně pětiletý mandát měl Dickové skončit letos. Prodloužení o dva roky, tedy do roku 2024, loni v září oznámila ministryně vnitra Priti Patelová. Podle ní měl krok poskytnout „kontinuitu a stabilitu v době, kdy se vzpamatováváme z pandemie a nabíráme 20 tisíc nových policistů”.

Kritici v otevřeném dopise naopak vyzvali vládu, aby Dickovou ve funkci neponechávala, protože v londýnské policii nastolila „kulturu nekompetence a zamlčování”. Dickovou nicméně tehdy podpořil starosta britské metropole i organizace sdružující řadové policisty.

Británie má problém se znásilňujícími policisty

Evropa

Loni v březnu čelila Dicková výzvám k rezignaci za to, jakým způsobem policie zacházela s demonstranty porušujícími koronavirové restrikce při smutečním obřadu za zavražděnou ženu. Z vraždy byl obviněn příslušník metropolitní policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám