Hlavní obsah

Rakousko zavrhlo pakt OSN o migraci

– Vídeň
Právo, DPA, ČTK, ivi

Rakousko nepodepíše globální pakt OSN o migraci, který bude v prosinci oficiálně přijat v Marrákeši. Kancléř Sebastian Kurz a vicekancléř Heinz-Christian Strache to potvrdili před středečním zasedáním vlády, která následně odmítnutí paktu schválila.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz při vystoupení na tiskové konferenci.

Článek

Text nezávazné dohody v září 2016 přijalo 193 členů OSN. Od dokumentu, který má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, loni odstoupily Spojené státy.

Jako důvod rakouské neúčasti na paktu uvedli Kurz se Strachem zásadní obsahové výhrady. Podle nich ujednání nepomáhá řešit migrační otázky, ohrožuje rakouskou suverenitu ve věcech migrační politiky a stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací. Z těchto důvodů Vídeň do Marrákeše nepošle své zástupce, aby dokument podepsali.

„Jsou tu některé body, na které nahlížíme kriticky a kde se obáváme ohrožení naší národní suverenity,“ prohlásil lidovecký (ÖVP) kancléř Kurz. Jako příklad uvedl návrhy, které by mohly omezit činnost bezpečnostních úřadů při vyhošťování migrantů, nebo také myšlenky, které by mohly směřovat ke stírání rozdílů mezi legální a ilegální migrací a mezi pracovní migrací a právem na azyl. „To odmítáme,“ zdůraznil Kurz.

Strache prohlásil, že Rakousko zaujalo „roli předjezdce“ a předpokládá, že příkladu Vídně nyní budou následovat i další státy. Námitky podle něj vyjádřily Polsko, Itálie či Japonsko. Rozhodnutí vlády ostře odsoudili politici z opoziční sociální demokracie (SPÖ), Zelených a liberální strany NEOS. Podle APA hovořili o dně rakouské zahraniční politiky a o zpochybňování mezinárodního pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám