Hlavní obsah

Raketové silo je v USA jen za devět milionů

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzemní bunkr, jenž byl schopný odolat jadernému útoku a k němuž patřilo i silo pro jaderné rakety, je nyní podle listu The Guardian na prodej na jihu Arizony. Jeho vyvolávací cena je 395 tisíc dolarů, tedy asi devět milionů korun.

Foto: ČTK/ZUMA, Brian Cahn

Dříve zde měla armáda jaderné rakety typu Titan II, největší mezikontinentální balistické střely, jaké mělo k dispozici americké letectvo.

Článek

„Soukromé, ale nepříliš vzdálené,“ hlásá reklama na silo a pět hektarů okolní pouště. Dříve tam měla armáda jaderné rakety typu Titan II, největší mezikontinentální balistické střely, jaké mělo k dispozici americké letectvo.

Vlastník sila Rick Ellis řekl místnímu deníku The Arizona Daily Star, že nemovitost prodává proto, že je „znuděn“. On sám prý silo koupil se záměrem proměnit ho v komerční středisko na uskladnění dat, protože bunkr je mimo jiné chráněn před elektromagnetickými pulzy, které mohou poškodit elektroniku. Vše podle něj ztroskotalo na ekonomické krizi.

Ellis dodal, že zatím odmítl vážně míněnou nabídku klienta, který chtěl silo proměnit na skleník pro lékařské konopí, a dalšího, který chtěl z odpalovacího místa pro jaderné rakety udělat pornografické studio.

Asi 600 Chlapečků

Jen v okolí arizonského Tucsonu je 18 vyřazených sil pro jaderné rakety, které se používaly od roku 1963 do 80. let. Titany, které tam byly umístěny, nesly jadernou hlavici o výbušné síle devět megatun, což odpovídá ničivosti šesti set jaderných bomb Little Boy (Chlapeček). Tak se jmenovala jaderná puma, která byla v srpnu 1945 svržena na Hirošimu.

Za euro vám prodáme Valonsko, nabízejí Trumpovi belgičtí Vlámové

Koktejl

Vyřazené bunkry nařídila vláda zničit: zasypal je odpad a vstup do nich „zapečetil“ beton. Ellis však po koupi nemovitosti podnikl rozsáhlé vykopávky, aby prostor obnovil do dřívějšího stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám