Hlavní obsah

Putin prý nabídl Saddámovi exil v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/MOSKVA

Ruský prezident Vladimír Putin nabídl iráckému vůdci Saddámu Husajnovi exil v Rusku, aby tak předešel možné válce v Iráku. Napsal to ve středu německý list Die Tageszeitung. Přední ruský činitel tuto informaci popřel.

Článek

Německý deník s odvoláním na ruské diplomatické kruhy napsal, že ruští činitelé navštívili několikrát od listopadu Bagdád a jednali tam o případné změně v iráckém vedení. Americký prezident George Bush rovněž souhlasí s tím, že by Saddám dobrovolně odstoupil. Podle listu by byl Putin v případě potřeby ochoten jet do Bagdádu a snažit se přesvědčit Saddáma Husajna.

Agentura ITAR-TASS však přinesla pobouřenou reakci vysokého ruského činitele, podle něhož Moskva se Saddámem nevedla žádné rozhovory, aby ho přiměla odstoupit a přijet do Ruska. "Všechno to jsou výmysly. Taková jednání neprobíhají... Proč by měl Saddám Husajn svou zemi opouštět?" citovala ruská agentura nejmenovaného činitele.

Filipínský ministr zahraničí Blas Ople ve středu na tiskové konferenci řekl, že arabské země naléhají na Saddáma, aby zabránil válce se Spojenými státy tím, že dobrovolně odstoupí a přijme azyl v Libyi. "Odvrátilo by to možnost války a zachránilo by to život Saddámovi a dalším lidem."

Minulý měsíc Bělorusko označilo za spekulaci novinovou zprávu, že Saddám by mohl hledat útočiště v tomto bývalém sovětském státě. Také Egypt a Mauritánie, které podle britského tisku byly ochotny Husajnovi azyl poskytnout, to dnes popřely. Rovněž irácký velvyslanec v Moskvě Abbás Chalaf dnes odmítl zprávu médií, že by Saddám mohl uprchnout do Ruska, a označil ji za "absolutní nesmysl" a za "součást psychologické války Washingtonu a Londýna proti Iráku".

Reklama

Související témata:

Související články

Plán Saddámova exilu je opět na stole

Některé arabské státy chtějí v případě neodvratně hrozící války proti Iráku přimět iráckého vůdce Husajna k odchodu do exilu a zabránit tak na poslední chvíli...

Chirac vzkázal vojákům: buďte připraveni

Francouzský prezident Jacques Chirac vyzval v úterý vojáky své země, aby počítali s účastí v možné vojenské akci proti Iráku. Během tradičního přijetí...

Bush může nařídit útok v únoru

Vojenské přípravy k útoku na Irák pokračují. Přesuny amerických sil do Zálivu umožní prezidentovi George W. Bushovi nařídit útok v únoru. S odvoláním na...

Výběr článků

Načítám