Hlavní obsah

Putin: Přechodné rozpory s USA jsou překonatelné

Právo, hor, RIA-Novosti, DPA, ČTK
MOSKVA

Přechodné rozpory mezi Ruskem a USA jsou podle Vladimíra Putina překonatelné díky pevné základně vztahů mezi oběma státy. Ruský prezident to prohlásil v pondělí v Moskvě při jednání s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem, který je od neděle na návštěvě v Rusku.

Foto: Miroslav Heger

Vítězný tým mhpc Králíky

Článek

Rusko chce podle Putina vůči USA uplatňovat stabilní a předvídatelnou politiku. Prezident ocenil pozitivní posun ve vztazích s USA od svého jednání s Georgem Bushem loni v září v Camp Davidu. "Rozvoj rusko-amerických vztahů se v Rusku hodnotí jako úspěch ruské zahraniční politiky i toho, co udělala administrativa George Bushe," řekl Putin.

Podobně i Powell konstatoval, že v oblastech, v nichž se obě země neshodují, "umožňuje pevnost vztahů jednat i o sporných otázkách upřímně a čestně".

Putin se vyslovil pro brzký návrat OSN do Iráku. Rusko je podle něj připraveno podílet se na urovnání tamní situace. Otázku prominutí iráckého dluhu by měl řešit Pařížský klub věřitelů.

Ivanov: Cílem je mír ve světě

Powell se v Kremlu setkal také se svým ruským protějškem Igorem Ivanovem. Strategickým cílem rusko-americké spolupráce je podle Ivanova nastolení světového řádu zaručujícího bezpečnost a k tomu by měla směřovat veškerá jejich součinnost.

Powell, který do Ruska přiletěl jen pár týdnů před tamními prezidentskými volbami, neobvykle ostře kritizoval stav demokracie v Rusku. V listu Izvěstija řekl, že Rusko ještě není právním státem, a že nenašel základní rovnováhu mezi výkonnou, legislativní a soudní mocí. USA podle Powella znepokojují i některé silácké rysy ruské zahraniční politiky, hlavně ve vztazích k sousedům, k Ukrajině a ke Gruzii. Powell jasně varoval, že kdyby obě země nesdílely stejné hodnoty, byla by jejich spolupráce omezena a nemohla by dosáhnout svého potenciálu.

Internetový server BBC napsal, že v Powellově vystoupení byly slyšet ozvěny studené války, i když rusko-americké vztahy jsou nyní v zásadě velmi dobré. Na diplomatické zvyklosti však prý Powell použil velmi tvrdý slovník.

Reklama

Výběr článků

Načítám