Hlavní obsah

Putin odmítl před summitem G8 kritiku ohledně demokracie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu odmítl obvinění, že jeho vláda omezuje demokratické svobody, a zároveň zahraniční kritiky nařkl z papouškování staré kolonialistické rétoriky. Putinovy výroky jsou podle pozorovatelů varováním na adresu západních mocností, aby o nadcházejícím summitu sedmi hospodářsky nejvyspělejších států světa a Ruska (G8) v Petrohradě Kreml v tomto smyslu nekáraly.

Článek

"Slýcháme, jak někteří z našich partnerů mluví o potřebě zajistit demokratické svobody," řekl ruský prezident. "Samozřejmě, že existují jisté základní hodnoty, bez nichž se stát či současná společnost nemůže rozvíjet. Ale mezi zeměmi jsou rozdíly a mohlo by být velice nebezpečné tento fakt ignorovat. Může to vést ke kolapsu země a my jsme si to počátkem devadesátých let uvědomili," prohlásil ve zřejmé narážce na rozpad Sovětského svazu.

Bush ve středu odlétá do Evropy

Americký viceprezident Richard Cheney vyvolal v květnu v Moskvě bouři nevole, když důrazně kritizoval Rusko kvůli ústupu od demokracie. Ruské opoziční skupiny zároveň vyzvaly západní vůdce, aby na summitu G8 Putina kvůli tomu kritizovali. Američtí oficiální činitelé však bagatelizovali očekávání, že prezident USA George Bush, který do Evropy odlétá už ve středu, tento problém v Petrohradě otevřeně nanese.

Bushův bezpečnostní poradce Stephen Hadley se dal slyšet, že americký prezident otázku obav z "úpadku demokracie" v Rusku nastolí "zcela upřímně, ale jen mezi čtyřma očima, protože nutit ruského hostitele k tomuto tématu na veřejnosti by bylo kontraproduktivní". Washington považuje petrohradský summit skupiny G8 [celý článek], který začíná koncem týdne, za velmi důležitý.

Na této vrcholné schůzce by USA chtěly dosáhnout významných diplomatických závěrů ohledně hrozeb, které znamenají jaderné programy Íránu a Severní Koreje. Podle Hadleyho to bude "neobvyklý summit v tom smyslu, že mnoho témat nazrálo právě v době, kdy se lídři G8 scházejí".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám