Hlavní obsah

Ptačí chřipka je v Albánii, Čína hlásí desátou oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/LONDÝN

V Albánii byla ve čtvrtek potvrzena ptačí chřipka. Virus H5N1 prokázaly britské testy v krvi uhynulých ptáků, kteří byli nalezeni ve vesnici Cuke 50 km od hranic s Řeckem, kde se nemoc také vykytuje. V Číně podlehlo ptačí chřipce už deset lidí. Poslední obětí se stala devítiletá dívka z provincie Če-ťiang na východě země.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Dívka zemřela v noci na pondělí. Přítomnost viru H5N1 ještě musí potvrdit další testy, ale ptačí chřipka byla u dívky diagnostikována už na konci února.

Dívka se nakazila u příbuzných, kde se dostala do styku s nemocnými kuřaty. V provincii Če-ťiang dosud nebylo zjištěno žádné ohnisko ptačí chřipky.

Podle mezinárodní zdravotnické organizace nemoci ve světě podlehlo již 95 lidí, virem H5N1 se nakazilo 175 osob.

Minulý čtvrtek zemřel na nákazu virem H5N1 v lidnaté provincii Kuang-tung na jihu Číny u Hongkongu dvaatřicetiletý muž, který chodil na trhy s drůbeží. [celá zpráva]

Odborníci se domnívají, že právě v této provincii sousedící s Hongkongem, se nemoc objevila poprvé. První lidské oběti ptačí chřipky byly hlášeny ze sousedního Hongkongu z roku 1997, začátkem roku 2003, ještě před dalším rozšířením nemoci v Hongkongu, podlehli nemoci další dva lidé, kteří se vraceli právě z provincie Kuang-tung. 

Čínské ministerstvo zdravotnictví však trvá na tom, že nákazu do země přinesli stěhovaví ptáci. Za minulý rok čínské úřady zlikvidovaly kvůli ptačí nemoci v celé zemi 22,5 miliónu kusů drůbeže.

Reklama

Související články

Polsko potvrdilo virus ptačí chřipky H5N1

Polské testy potvrdily v tkáni uhynulé labutě nalezené na břehu Visly v polské Toruni virus ptačí chřipky H5N1, který je přenositelný na člověka. Uvedla...

Výběr článků

Načítám