Hlavní obsah

První zatčení kvůli útokům v Madridu

MADRID

Policie zatkla první podezřelé ze čtvrtečních atentátů v Madridu. Španělský ministr vnitra Ángel Acebes v sobotu večer oznámil, že bylo zatčeno pět osob. Tři zatčení jsou Maročané a dva Indové. Pětice byla zatčena ve spojitosti s mobilním telefonem z tlumoku s výbušninami nalezeném v jednom z vlaků, v němž ve čtvrtek explodovala v Madridu nálož.

Foto: VisitBerlin

V neděli 9. listopadu si Berlín připomene 25. výročí pádu berlínské zdi.

Článek

Zatčení "mohou být napojeni na marocké extremistické skupiny", prohlásil Acebes. Zdůraznil přitom, že zatím "nelze vyloučit nic". "Policie stále sleduje všechny cesty. Dnešní zatčení otevřelo velmi významnou cestu" ve vyšetřování, prohlásil.

Ministr také bez dalších podrobností oznámil, že policie vyslýchá další dva Španěly indického původu.

Lidé žádají pravdu

Asi tisícovka lidí se v sobotu odpoledne sešla před ústředním sídlem španělské vládnoucí Lidové strany (PP) v Madridu a požadovala pravdu o čtvrtečních krvavých atentátech. Lidé se sice scházeli na místo spontánně, ale podnět k manifestaci daly zprávy SMS šířené i přes internet.

SMS obsahovaly výzvy jako "demise", "konec pokrytectví, chceme vědět, chceme pravdu, konec s manipulováním" či konstatování jako "v Madridu vybuchly irácké bomby".

Nad hlavami manifestantů vlály duhové prapory mírového hnutí a transparenty s nápisy Paz, tedy Mír, - stejně jako 15. února, kdy se konala celosvětová manifestace proti válce v Iráku. Jednotky pořádkové policie se snažily manifestanty zatlačit od sídla PP na protější chodník, ale řadě lidí se podařilo ze sevření uniknout. K žádným střetům, násilí či zatýkání nedošlo.

Aznarova vláda se dostala do nesnadné situace, když těsně před nedělními volbami musí přesvědčit veřejnost a tedy voliče, že pachatele urychleně dopadne, a současně se musí zbavit obvinění, že pravdu o útocích tají, aby získala ve volbách víc hlasů.

Přitom ve Španělsku sílí hlasy, které Aznara viní, že čtvrteční útoky jsou vlastně islámskou odplatou za španělské vojáky v Iráku. A Aznar loni vyslal vojáky do Iráku navzdory nesouhlasu většiny španělské veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Do ulic Španělska vyšlo osm miliónů lidí

Na náměstí Puerta del Sol v Madridu začala v pátek v 19 hodin mohutná manifestace proti terorismu. Do madridských ulic vyšly více než dva milióny lidí. Do ulic...

Výběr článků

Načítám