Hlavní obsah

První případy ptačí chřipky potvrzeny ve Švýcarsku

– EVROPA

První případy ptačí chřipky typu H5 byly v neděli potvrzeny u ptactva ve Švýcarsku. Oznámila to mluvčí švýcarského federálního veterinárního ústavu. Vzorky budou odeslány do referenční laboratoře Evropské unie ve Weybridgi ve Velké Británii, aby se zjistilo, zda jde o nebezpečný virus H5N1.

Článek

Mluvčí švýcarské vlády krátce předtím uvedl, že testy na mrtvých ptácích, kteří byli nalezeni v oblasti Ženevy a Stein am Rhein u Bodamského jezera, byly pozitivní.

Bodamské jezero leží na hranicích mezi Švýcarskem, Německem a Rakouskem. Německé úřady v sobotu potvrdily, že divoká kachna nalezená na německém břehu Bodamského jezera, byla nakažena patogenní formou viru H5N1, který může být pro člověka nebezpečný.

Další případy v Německu

V Německu se přitom objevily další případy ptačí chřipky u volně žijících ptáků. Podle místních úřadů byly potvrzeny tři nové případy na severu země, zatímco na jihu je podezření na chřipku u dvou mrtvých kachen.

Ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko na severovýchodě byl diagnostikován nebezpečný kmen viru ptačí chřipky H5N1 u dalších dvou labutí a jedné husy druhu berneška velká. Podle regionálního krizového štábu bylo v této oblasti zjištěno celkem 117 ptáků nakažených ptačí chřipkou, z toho 109 na ostrově Rujana.

Na druhém konci země na břehu Bodamského jezera u hranic se Švýcarskem a Rakouskem byly dnes zjištěny dva podezřelé případy. Jedná se o divoké kachny. Jedna z nich byla nalezena přímo na hranicích se Švýcarskem, uvedlo ministerstvo zemědělství země Bádensko-Württembersko.

Ptačí chřipka rizikem i pro euro

Postup ptačí chřipky z Asie dál na západ podle obchodníků na devizových trzích ve Spojených státech představuje hrozbu pro evropské země a v konečném důsledku by mohl ohrozit kurz eura. Postup onemocnění by totiž znamenal zdravotní rizika a ohrozil by i ekonomiku regionu, která teprve začíná nabírat tempo.

Většina případů ptačí chřipky se objevila v asijských zemích, a na devizových trzích byl proto virus ptačí chřipky zatím vnímán jako hrozba pro asijské měny. Negativní dopady ale pocítil rovněž australský a novozélandský dolar, tedy měny citlivé na ohrožení globálního růstu.

V únoru se ptačí chřipka objevila v dalších evropských zemích, a podle analytiků se tak eurozóna a její měna ocitají v situaci, která může mít vážné následky. Podle některých analytiků by ptačí chřipka v Evropě mohla dokonce kurz eura srazit zpět na paritu s dolarem. Tedy na kurz jedna ku jedné.

"Euro by mohlo velmi snadno klesnout až na 1,1360 USD, pokud virus zmutuje a bude přenosný na člověka," řekl analytik finanční společnosti ODL Securities v Chicagu Craig Russell. Euro se nyní prodává v kurzu 1,1875 USD/EUR a pokud by se dostalo až na 1,1360 USD, byl by to pokles o téměř pět procent. Na tak nízké úrovni se euro naposledy nacházelo na podzim 2003.

"Euro by potopily výdaje obrovských rozměrů, které by šly na zdravotní péči, a také psychologické otázky," řekl Russell. Podle něj by v případě výskytu ptačí chřipky u člověka bylo nutné čekat problémy v zaměstnání, protože řada lidí by zůstala doma a podniky by musely omezit nebo zcela zastavit činnost. To by Evropskou centrální banku přinutilo snížit úrokové sazby ve snaze podpořit ekonomiku. Nižší výnosy by pak snížily atraktivitu eura.

Evropské zemědělství už problémy pociťuje. Od loňského listopadu, kdy začal být problém ptačí chřipky aktuální, klesly francouzským zemědělcům tržby za prodej drůbeže a drůbežího masa přibližně o 30 procent. Francie je největším producentem drůbeže v Evropě a v těchto dnech zjistila přítomnost viru H5 na drůbeží farmě u Lyonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám