Hlavní obsah

První mezinárodní úmluva proti kouření je na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

První mezinárodní dohodu o boji proti kouření a tabáku přijala ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Schválilo ji jednomyslně všech 192 členských států organizace na výročním zasedání v Ženevě. Jde rovněž o první mezinárodní úmluvu ve sféře zdravotnictví.

Foto: archiv Štěpský dvůr

Betlém v životní velikosti zdobí zahradu u Štěpského dvora.

Článek

Cílem dohody je snížit úmrtnost způsobenou kouřením (za loňský rok zemřelo podle WHO v souvislosti s kouřením 4,9 miliónu lidí) a podstatně omezit reklamu tabákových výrobků.

Výsledek tříletého úsilí

Odstupující generální ředitelka WHO Gro Harlem Brundtlandová označila dohodu za vítězství mezinárodní spolupráce ve prospěch zdravotnictví. Zdůraznila, že členské země musejí text ratifikovat co nejrychleji a "použít jej jako základ pro vlastní legislativu zaměřenou proti tabáku a kouření".

O dohodě se jednalo tři roky. WHO musela čelit velmi silnému odporu výrobců cigaret. Některé země, především Spojené státy, Německo a Japonsko, měly výhrady k některých pasážím textu až do poslední chvíle.

Dohodu musí ratifikovat 40 států

Balíčky cigaret musejí být podle této dohody opatřeny výraznějším nápisem varujícím před ohrožením zdraví kouřením a cigarety se nesmějí prodávat mladistvým. Dohoda zahrnuje léčbu závislosti na tabáku, přísnější opatření proti pasivnímu kouření a opatření v boji proti nelegálnímu obchodu s cigaretami. Kontrole bude podléhat vyznačení obsahu dehtu na krabičkách.

Dohoda je nyní připravena k podpisu a ratifikaci. V platnost vstoupí tři měsíce poté, co ji ratifikuje 40 ze 192 zúčastněných států.

ČR má co dohánět

Podle odbornice na odvykání kouření Evy Králíkové Česko zatím většinu úkolů úmluvy nesplnilo. Reklama, propagace a sponzorování jsou omezeny, přesto dál tabákoví výrobci mohou sponzorovat automobilové soutěže. Za významný přínos považuje Králíková to, že podle úmluvy má být léčba závislosti na tabáku součástí zdravotního systému. Zdravotní pojišťovny by ji měly hradit, což zatím nedělají.

Přínos výraznějšího varování na krabičkách doložila na příkladu Kanady, kde platí již 2,5 roku: varování zvýšilo u 44 procent kuřáků motivaci přestat, 58 procent přimělo zamýšlet se nad škodlivostí kouření. Po cigaretě kvůli němu nesáhla pětina a čtvrtina si varování zakryla nebo dala cigarety do jiného obalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám