Hlavní obsah

První "gay-biskup" rozděluje anglikány

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký duchovní Gene Robinson (56) se stal prvním homosexuálním biskupem v anglikánské církvi. Ještě v úterý se přitom zdálo, že jeho jmenování odzvonilo. Objevila se totiž série obvinění, podle nichž obtěžoval jiné muže a provozoval pornografické internetové stránky. Shromáždění episkopální církve přes nařčení Robinsona ve středu zvolilo.

Foto: Petr Frýba

Martin Matzek na stupni vítězů

Článek

K radosti své diecéze se stal ve středu biskupem ve státě Hew Hampshire. Hlasovalo pro něj 62 biskupů z celkem 107členného shromáždění. Obvinění se podle prezidenta biskupů Franka Griswolda "ukázala jako nepodstatná".

Blíží se rozkol anglikánů?

Volba ihned odstartovala vlnu kritiky nejen v USA. Ostrá slova zaznívala od anglikánů z celého světa. Oficiální hlava anglikánů, arcibiskup z Canterbury Rowan Williams, naznačil, že Robinsonovo jmenování bude mít nedozírné následky. Podle listu The Guardian varoval dokonce před rozkolem uvnitř církve.

O podobném scénáři již v pondělí hovořili konzervativní církevní činitelé v Africe a Asii, kteří pohrozili zpřetrháním vazeb s USA. Williamse, považovaného mnohými za liberála, tak čekají pravděpodobně těžké časy. Bude muset přesvědčit konzervativní duchovní, aby neopustili řady církve, která po celém světě čítá na 80 miliónů věřících.

Odpůrci zvažují další kroky

Někteří biskupové chtějí svolat na říjen do amerického Texasu celosvětový kongres anglikánských vůdců, na kterém by dohodli další postup. Odpůrci argumentují hlavně tím, že homosexualita odporuje Bibli. Naopak Robinsonovi příznivci tvrdí, že boží láska se vztahuje i na gaye.

Robinson se ke své homosexuální orientaci přiznal před 14 lety. Již 13 let žije se svým přítelem. Je rozvedený a má dvě děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám