Hlavní obsah

První část polní nemocnice se zabydluje v Basře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA

Několik nákladních vozů české armády ve čtvrtek odpoledne zaparkovalo na ohrazeném a odpadky posetém prostranství za budovou bývalé vojenské nemocnice v jihoirácké Basře. Do Iráku tak dorazila první část 7. polní nemocnice. Její lékaři poskytnou první zdravotnickou péči už v pátek, nemocnice by mohla začít pracovat v prvních květnových dnech.

Článek

Dvoupatrová hlavní budova vojenské nemocnice je stejně jako ostatní přízemní objekty v areálu v dezolátním stavu. Přesto i ve zpustošené a vyrabované budově stále několik hodin denně pracují někteří místní lékaři, nedostávají ale mzdu.

"Doufáme, že nám česká nemocnice pomůže a bude spolupracovat s našimi lékaři při léčení obyvatel," řekl novinářům současný ředitel nemocnice Abdal Amín ad-Daradží. Největším problémem ale podle něj teď je kvalita pitné vody v oblasti, kde žije okolo čtyř miliónů lidí. Čeští vojáci do Basry už pitnou vodu pravidelně dovážejí.

Češi nejdříve vybudují u současného hlavního vchodu do areálu polní obvaziště schopné už v pátek poskytnout ambulantní péči. Od středy vojáci uklízejí a dezinfikují přízemní budovu, která stojí nejblíže k volné ploše určené pro stany nemocnice. Původně odpadky zcela zaplněná stavba bude už dnes v noci sloužit padesátce vojáků, lékařů a sestřiček k prvnímu přespání v Basře. Před usnutím si na zdech budou moci přečíst nápisy v arabštině vzkazující například, že "Co Saddám řekl, pro Irák platí".

Překvapivé nálezy

Saddámovi vojáci ale objekt opustili zřejmě ve velkém spěchu. Při cestě nemocnicí návštěvník narazí kromě všudypřítomného nepořádku na velkou hromadu zásobníků do samopalů. Na zdi ohraničující prostor nemocnice jsou sice zvenčí namalována modrá "H" jako "hospital" a červené půlměsíce, značící v arabských zemích zdravotnická zařízení, uvnitř jsou na ale na stejné zdi vyvedené terče - tmavé lidské siluety na světlém pozadí.

Před postranní branou do areálu, kde hlídají čeští vojenští policisté, přes ostnatý drát dovnitř celý den nakukovalo několik dětí. Přijíždějící vojáky hlasitě zdravily, mávaly a dožadovaly se vody a sladkostí, ale i dolarů.

Přípravy začaly okamžitě

Část vojáků začala hned po příjezdu připravovat terén pro stany nemocnice a dezinfikovat budoucí sociální a hygienická zařízení či zřizovala spojení se základnou v Kuvajtu. Další vojáci vybalovali zavazadla, v uklizených prostorách si rozkládali polní lehátka a z dovezeného chladícího kontejneru si brali první dávky americké polní stravy.

Velitel česko-slovenského kontingentu Dušan Lupuljev ČTK řekl, že podle jeho názoru by čeští vojenští lékaři mohli v Basře zůstat klidně i dva roky. Češi totiž chtějí nejen vyléčit několik Iráčanů a za půl roku odjet, rádi by pomohli opravit kamennou nemocnici, u které se právě zabydlují, a chtěli by také ukázat místním lékařům jak efektivně pracovat. "Chtěli bychom, aby si další generace říkaly: Tenkrát tady byli Češi a něco tu po nich zůstalo," podotkl Lupuljev.

Také proto dohodl s iráckým ředitelem nemocnice, že na její střeše budou vlát vlajky Červeného kříže, Červeného půlměsíce, vlajka Iráku a vlajka České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Polní nemocnice odletěla do Iráku

Do stále velmi napjaté situace v Iráku odletěla ve čtvrtek v 15 hodin z pardubického letiště první čtyřicetičlenná skupina zdravotníků 7. polní nemocnice...

Polní nemocnice již má své místo

Česká 7. polní nemocnice bude umístěna v areálu bývalé vojenské nemocnice v Basře ve čtvrti Badrán. Vojáci českého kontingentu již pracují na úpravách areálu....

Výběr článků

Načítám