Hlavní obsah

Protivládní protesty v Íránu mají deset mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Během demonstrací, které se konají v Íránu od čtvrtka, přišlo o život deset lidí. V neděli to oznámila bez dalších podrobností íránská státní televize. Dosud se hovořilo o čtyřech obětech, které přišly o život na jihu a jihozápadě země. Íránci protestují proti špatné ekonomické situaci.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Protesty v Íránu proti vládě mají už deset obětí.

Článek

Oběti jsou z několika demonstrací, uvedla televize. První velký protest byl hlášen ve čtvrtek z Mašhadu, po němž následovala další města. V noci na pondělí policie zasahovala proti demonstrujícím také v Teheránu a použila proti nim slzný plyn.

Írán se potýká s vysokou mírou nezaměstnanosti hlavně mezi mladými lidmi. V zemi je vysoká inflace a lidem se nelíbí vysoké ceny zejména potravin.

Prezident Hasan Rúhání uvedl, že Íránci mají právo vyjádřit svůj názor a kritizovat vládu, kritika ale podle něj nesmí vyústit v násilí. „Lidé mají absolutní svobodu kritizovat vládu a protestovat, jejich protesty by ale měly přispět k vylepšení situace v zemi. Kritika by neměla být provázena násilím a ničením veřejného majetku," řekl Rúhání.

Ten byl letos zvolen na druhé funkční období v čele země i díky slibu, že ozdraví ekonomiku, poznamenanou léty mezinárodních sankcí.

Protesty jsou největšími nepokoji v Íránu od roku 2009, kdy Íránci vyšli do ulic po druhém zvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, protože vinili revoluční gardy ze zmanipulování výsledků voleb. Nepokoje trvaly několik měsíců a vyžádaly si několik desítek mrtvých a stovky zatčených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám