Hlavní obsah

Proti základně USA protestovaly desetitisíce Italů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VICENZA

Desetitisíce lidí v italské Vicenze protestovali proti rozšíření americké základny v tomto městě. Podle organizátorů se protestu zúčastnilo na 100 000 osob, policie jejich počet odhadla na 50 000 až 80 000. USA chtějí zdvojnásobit velikost základny a zvýšit počet vojenského personálu. Demonstrace proběhla v klidu, sledovalo ji 1500 policistů a karabiníků a ze vzduchu ji střežil policejní vrtulník.

Článek

Pochod demonstrantů byl dlouhý asi šest kilometrů. Demonstranti nesli transparenty s nápisy "Ne základnám", "Ameriko, děkujeme, ale nechceme" nebo "Základny domů". V průvodu se vyjímaly rudé vlajky komunistů, duhové barvy pacifistů a zelená, která vyznačuje členy italské Strany zelených.

Komunisté a zelení jsou členy vládní koalice, jejich ministři se ale protestu nezúčastnili. Premiér Romano Prodi je upozornil, že nemohou manifestovat "proti sobě samým".

Generální tajemník Strany italských komunistů (PDCI) Olivier Diliberto vyzval Prodiho, aby svůj souhlas s rozšířením základny zrušil. Prodi, který si nepřeje napětí ve vztazích se Spojenými státy, dal už ale několikrát najevo, že své rozhodnutí nezmění.

Odpůrci plánu rozšíření základny se obávají, že by se vojenský objekt mohl stát terčem teroristického útoku.

Italský protest v pátek podpořili i čeští odpůrci základen

Italskou manifestaci podpořili v pátek i přibližně dvě desítky lidí v Praze. Sešly se na výzvu iniciativy "Ne základnám" před italským velvyslanectvím.

Na závěr demonstrace předali jejich zástupci italskému velvyslanectví dopis, ve kterém vyjádřili nesouhlas s americkými plány ve Vicenze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám