Hlavní obsah

Protesty žlutých vest ve Francii: 60 tisíc lidí, 80 tisíc policistů

– Paříž

V ulicích Paříže a dalších francouzských měst v sobotu demonstrovaly desetitisíce příznivců hnutí žlutých vest, kteří už měsíce vyjadřují nespokojenost s politikou prezidenta Emmanuela Macrona. Sobotní protest, který byl již dvanáctou demonstrací v řadě, byl věnován více než 1900 lidem, kteří od počátku místy násilných protestů v polovině loňského listopadu utrpěli zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty žlutých vest se v Paříži neobešly bez střetů s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Po celé Francii se podle ministerstva vnitra do protestů zapojilo kolem 58 600 lidí, z toho zhruba 10 500 v Paříži. Podle policie bylo v hlavním městě 30 lidí zadrženo, napsala agentura DPA.

Policisté v Paříži použili slzný plyn, aby rozehnali skupinky protestujících, kteří zapalovali popelnice a motorku. Situace byla ale poměrně klidná oproti protestům z předchozích víkendů, poznamenala agentura Reuters.

Demonstranti vyrazili rovněž do ulic Marseille, Bordeaux, Valence či Tours. Podle ministerstva vnitra bylo na protesty nasazeno 80 000 policistů, z toho 5000 v Paříži.

Organizátoři se rozhodli protest věnovat lidem, kteří v uplynulých týdnech utrpěli zranění při demonstracích, při nichž někteří účastníci mimo jiné ničili cizí majetek. Kontroverzi vyvolal především případ z minulé soboty, kdy policisté gumovým projektilem vážně zranili jednu z výrazných postav protestního hnutí Jérôma Rodriguese. Podle oficiálních údajů bylo při protestech zraněno rovněž asi tisíc policistů.

Minulou sobotu se protestů po celé Francii zúčastnilo podle vládních údajů 69 000 demonstrantů. Na první demonstraci 17. listopadu ve žlutých vestách vyšlo do ulic přes 280 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám