Hlavní obsah

Protesty blokovaly v Německu jaderný odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DANNENBERG

Dvanáct kontejnerů s jaderným odpadem z Francie dorazilo ve středu ráno do skladiště v severním Německu. Přepravu nebezpečných látek z města La Hague do Dannenbergu doprovázely protesty ekologických aktivistů. Ti se snažili transport zablokovat.

Článek

Cesta vyhořelého jaderného paliva začala už v neděli. Podle původních plánů měl být náklad v úložišti v obci Gorleben již v úterý večer.

Demonstrantům, kteří se místy připoutali ke kolejím a blokovali také silniční provoz, se podařilo transport zdržet o šest hodin. Kolona vozidel proto do cíle dorazila dnes ve čtyři hodiny ráno.

Trasu nákladu hlídalo přes třináct tisíc německých policistů. Největší potyčky mezi muži zákona a aktivisty přitom vypukly už na francouzsko-německých hranicích v pondělí v noci. K nepokojům došlo také během úterý, kdy se přístupové silnice k městu Dannenberg snažili zablokovat tamější zemědělci s traktory.

I přes výtržnosti doprovázející transport, se neopakovala situace z předešlých let, kdy došlo během srážek aktivistů s policisty na obou stranách k těžkým zraněním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám