Hlavní obsah

Protestující otec vyšplhal na balkón Buckinghamského paláce

LONDÝN

Britské bezpečnostní služby vyděsil člen britské organizace Fathers 4 Justice (Otcové za spravedlnost), který v úterý v kostýmu Batmana pronikl do Buckinghamského paláce. Třiatřicetiletý Jason Hatch vyvěsil ve 14 hodin na hlavním balkónu plakát s textem Supertátové z Otců za spravedlnost bojují za vaše právo vidět své děti.

Foto: Archív Xavier Baumaxa
Článek

Po pěti hodinách protest sám ukončil. Když ostraha "batmana" snášela kolem půl osmé večer s pomocí výsuvné plošiny na zem, kynul na znamení svého vítězství lidem, kteří se poblíž paláce srotili. Cestou na policejní stanici Hatche doprovázeli další členové protestního sdružení, kteří skandovali slogany.

Britská královna Alžběta II. ve té době v paláci nebyla, je na dovolené mimo Londýn. 

Třiatřicetiletý muž se na balkón dostal navzdory přítomnosti dvou příslušníků ochranky. Hatch se před ostrahou uchýlil na římsu asi deset metrů nad zemí, kde zůstal téměř pět hodin.

"Kdyby to byl někdo s bombou, tak jsme ho sestřelili," komentoval situaci představitel londýnské policie John Stevens. Přesto byla metropolitní policie podrobena tvrdé kritice a napadána byla také kvalita bezpečnostního systému zavedeného v paláci po 11. září 2001.

Ministr vnitra David Blunkett před Dolní sněmovnou bezpečnostní opatření bránil, že kamerový systém muže zachytil a policie se snažila jednat korektně. Uvedl, že policie musela udělat rozhodnutí ve zlomku sekundy  na základě chování muže, které nebylo nebezpečí.

Zvážila také fakt, že královská rodina nebyla v té době v paláci. Blunkett také zdůraznil, že snahou královské rodiny je, aby "palác zůstal přístupný lidem z Velké Británie a nestal se pevností". Na druhou stranu však ministr vnitra uvedl: "Rychlost, se kterou jsou vetřelci schopni šplhat po zdi, je něco, čím se musíme zabývat." 

Další protesty otců

V několika posledních dnech jde již o druhou akci organizace Fathers 4 Justice. O víkendu sedmatřicetiletý David Chick v kostýmu Spidermana vylezl na špičku 135 metrů vysokého obřího vyhlídkového kola London Eye, kde strávil celý den. [celý článek]

Muži sdružení z Otcové za spravedlnost se v minulosti již postarali o několik pozoruhodných protestních akcí. Letos v květnu se dvěma z nich například podařilo v parlamentu zasáhnout premiéra Tonyho Blaira pytlíky s obarveným práškem, což vedlo k přerušení parlamentního jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám