Hlavní obsah

Proslulé pařížské knihkupectví zachraňují studenti i exprezident

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížské knihkupectví Shakespeare and Company’s při levém břehu Seiny je instituce svého druhu. Ještě na staré adrese v něm nacházeli útočiště už Ernest Hemingway, T. S. Eliot, Ezra Pound či James Joyce, jehož Odyssea také v tomto svatostánku knihomolů v roce 1922 vydali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Teď ale knihkupci prožívají těžké chvíle, slavný obchod nevyjímaje. S výpadky tržeb se už nějaký čas potýkali, ať už kvůli konkurenci internetových prodejců v čele s americkým Amazonem, či v důsledku teroristických útoků a protivládních protestů v metropoli.

Paříž znovu zavírá bary i kavárny

Koronavirus

Pandemie nového koronaviru je ale ranou, kterou nynější majitelka Sylvia Whitmanová srovnává s těžkostmi za velké hospodářské krize a druhé světové války. Agentuře AP řekla, že tržby jsou jen dvacetiprocentní a firma už vyčerpala všechny prostředky odložené pro horší časy.

Malí nakladatelé bijí na poplach

Ekonomika

Whitmanová se proto obrátila e-mailem na veřejnost s prosbou o podporu. A objednávky se jen hrnou. Za jediný týden jich po internetu přišlo 5000 namísto obvyklé stovky. Nakupuje pestrá směsice čtenářů od osamělých studentů po bývalého prezidenta Françoise Hollanda, informovala AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám