Hlavní obsah

Prodi by mohl sestavit novou italskou vládu do týdne

ŘÍM

Romano Prodi, jehož koalice levého středu vyšla z dubnových italských voleb jako vítěz, bude muset počkat se sestavením své vlády, dokud parlament nezvolí nového prezidenta. To potrvá nejméně do příštího týdne. Nejistota kolem prezidentského úřadu prodlužuje složitou politickou situaci, která v zemi nastala před měsícem.

Článek

Podle agentury ANSA nový parlament na úterní schůzi rozhodl, že prezidentské volby se budou konat v pondělí 8. května, Prodi by tedy mohl představit svůj tým už vzápětí. Kromě obou komor parlamentu se na volbách hlavy státu podílejí i zástupci 20 italských regionů.

Při sestavování "dojde k nějakému zpoždění, zřejmě o několik dní", připustil ale Prodi ve středečním italském tisku.

Zpoždění na druhou stranu pro Prodiho znamená víc času na úvahy o sestavení svého týmu. Ani ty se ale zatím neobešly bez komplikací. Je to důsledek těžko sladitelných požadavků jednotlivých členů jeho koalice, která dohromady svedla strany od křesťanských demokratů přes centristy až po komunisty.

Konzervativní kabinet dosavadního premiéra Silvia Berlusconiho zůstává po úterní rezignaci [celá zpráva] ve funkci, než se podaří ustavit novou vládu, politické vakuum ale začíná citelně ovlivňovat řízení země.

Reklama

Související články

Berlusconi odmítá uznat porážku ve volbách

Italský premiér Silvio Berlusconi nadále odmítá uznat svou porážku v parlamentních volbách, na jejichž výsledcích nic nezměnilo ani přepočítávání sporných...

Výběr článků

Načítám