Hlavní obsah

Příští hurikán může New Orleans znovu spláchnout

Za necelé dva měsíce začne v USA nová sezona hurikánů a obyvatelé New Orleansu, zdevastovaného loni hurikánem Katrina, se obávají další zničující větrné bouře. Prezident George Bush sice krátce po ničivé smršti z 29. srpna loňského roku slíbil, že město bude obnoveno a do budoucna lépe chráněno. Tomu ale dnes už v oblasti věří jen málokdo.

Článek

Není totiž jisté, zda Katrinou poškozené hráze, které v současné době opravují nebo je nově budují ženijní jednotky americké armády, odolají podobné bouři. A co kdyby přišel ještě silnějšímu hurikán, než byla Katrina. Vydržely by hráze?

Dvě nezávislé expertní komise, které práci posuzují, o tom pochybují. Jedna z komisí byla vytvořena vědeckou nadací, druhá státem Louisiana, jehož je New Orleans metropolí. Obě komise dospěly k závěru, že - patrně kvůli mimořádnému časovému tlaku - jsou práce odváděny nekvalitně a některý použitý materiál je nevhodný. Kromě toho byly při opravách vynechány některé části hrází, které sice nápor Katriny vydržely, ale byly poškozeny. Pozornost je věnována jen zničeným částem.

Univerzitní profesor Ivor van Heerden, který vede komisi sestavenou státními úřady, došel k závěru, že vojáci ochranné valy spíše záplatují než skutečně obnovují, a podle jeho názoru "v žádném případě" neobstojí v podobné zkoušce, jakou představovala Katrina. Všechno jiné je jen zastírání pravdy, uvedl van Heerden nedávno v listu Washington Post.

Na opravy je málo peněz

Zástupci armády sice odmítají názor, že opravy jsou odbývány, připouštějí však, že některé důležité kroky budou muset z časových důvodů počkat až do příštího roku. Například zkoušky odolnosti půdy pod hrázemi. Přitom dvě nejhorší trhliny způsobila Katrina v místech, kde byla v základech hrází měkká rašelinová půda.

Nedávno přišlo další zklamání. Vládní zmocněnec pro obnovu oblastí poničených Katrinou Donald Powell oznámil, že částka 3,4 miliardy dolarů, která byla vyčleněna z federálního rozpočtu na obnovu hrází, nebude zdaleka stačit na to, aby valy byly natolik posíleny, že by zaručily ochranu před případným novým zaplavením. Což s velkou pravděpodobností znamená, že postižené oblasti zůstanou nadále převážně neobydlené.

Armádě zbývají necelé dva měsíce

Jak napsal list New York Times, vojáci se zřejmě při kalkulaci nákladů přepočítali, protože vycházeli ze zastaralých a dávno překonaných norem pro sílu hrází. Dnes se uvádí, že by bylo potřeba deset miliard dolarů, aby byla městu i jeho okolí poskytnuta dostatečná ochrana. Taková, aby se postiženým, jako je Cara Tutleeová, vyplatilo riziko spojené s výstavbou nových domů a návratem do dřívějších bydlišť.

Systém hrází kolem New Orleansu, který leží z větší části pod úrovní moře, je celkem asi 560 kilometrů dlouhý. Na desítkách míst byly loni tlakem vody z hrází vyrvány těžké betonové kvádry, měkčí hliněné části valů byly proudem odplaveny. Úsek o délce asi 65 kilometrů je budován nově, dalších asi 200 kilometrů hrází se opravuje. V akci jsou stovky ženistů. Za normálních okolností by si tyto práce vyžádaly více než rok, tolik času ale vojáci prostě nemají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám