Hlavní obsah

Příčinou havárie autobusu u Lyonu nejspíše rychlost a smyk

LYON

Nepřiměřeně vysoká rychlost jízdy v kombinaci se smykem na mokré vozovce byla nejspíše příčinou těžké nehody autobusu u francouzského města Lyonu, která si v sobotu vyžádala životy 29 německých turistů.

Článek

Řidič autobusu jel v okamžiku nehody rychlostí 117 kilometrů v hodině, zatímco povoleno je jen 90, oznámila dnes rozhlasová stanice France Info s odvoláním na první výsledky vyšetřování havárie.

Plně obsazený dvoupatrový autobus vezoucí německé občany na dovolenou ve Španělsku, kterou vyhráli v loterii, dostal v sobotu ráno na francouzské dálnici smyk na mokré vozovce, sjel ze svahu a převrátil se na střechu. Téměř tři desítky cestujících nehodu nepřežily, dalších 45 lidí bylo zraněno.

Pravděpodobnost toho, že nehoda německého turistického autobusu byla zaviněna spíše lidským selháním než technickou závadou, naznačil už v sobotu v německé televizi ZDF ministr dopravy Manfred Stolpe. Z místa nehody, kde osobně navštívil kapli s ostatky německých turistů, Stolpe zároveň požadoval nezbytné zpřísnění pravidel dálkových jízd autobusů po Evropě.

Vyprošťování raněných trvalo pět hodin

Dvoupatrový autobus se 74 osobami sjel ze svahu na dálnici A6 na předměstí Lyonu včera okolo 5. hodiny ranní. Autobus se převrátil na střechu a řada cestujících - zraněných i mrtvých - v něm zůstala uvězněna. Francouzské úřady vyslaly na místo nehody kolem 250 záchranářů, hasičů a policistů. Na transportu zraněných se podílely i vrtulníky. Vyprošťování obětí nehody bylo velmi obtížné a trvalo kolem pěti hodin.

"Nejtěžší bylo vystříhat z vraku zraněné," řekl agentuře DPA jeden z hasičů. Poslední oběť byla z autobusu vytažena až kolem 10:00 SELČ. Podle upřesněných poznatků patřil autobus německé dopravní firmě Tiger Reisen z Wunstorfu u Hanoveru, od níž si ho pronajala nejmenovaná cestovní kancelář z Bavorska.

Cestující zájezd do Španělska vyhráli v loterii

Do Španělska v něm cestovali němečtí občané všech věkových skupin od dospívající mládeže po důchodce, kteří pocházeli z nejrůznějších německých měst a zájezd údajně vyhráli v loterii. Při prvním ohledání místa nehody se potvrdilo, že autobus byl jediným vozidlem zapojeným do havárie.

Místo neštěstí skýtalo podle zpravodaje AFP obraz dokonalé zkázy. Kolem vraku převráceného autobusu, který skončil svou pouť jako hromada šrotu na úpatí svahu hned za výjezdem z mostu, se dopoledne hemžily desítky policistů.

"K těžké bilanci katastrofy, pokud jde o mrtvé, přispělo to, že se autobus po zřícení ze svahu ještě převrátil. Cestující byli vrženi kupředu a poté autobusem rozdrceni," řekl plukovník Serge Delaigue, který velí regionálnímu hasičskému a záchranářskému sboru. Práci záchranářů komplikovala skutečnost, že turisté byli v těžkém šoku a navíc mluvili jen německy.

Jako amatérský překladatel se nakonec osvědčil jeden z řidičů, který jel kolem a šťastnou náhodou ovládal němčinu. Jde o druhou těžkou dopravní nehodu s německými turisty v tomto měsíci. Před devíti dny přišlo v Maďarsku o život 33 Němců, většinou důchodců, po srážce jejich autobusu s vlakem na přejezdu u Siofóku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám