Hlavní obsah

Při vyklízení nelegální židovské osady bylo zraněno 250 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelští vojáci a policejní zásahové jednotky ve středu na západním břehu Jordánu evakuují nelegální židovskou osadu Amona. Při akci bylo zraněno 250 lidí včetně 50 policistů a dvou pravicových izraelských poslanců. Zranění dvou policistů jsou vážná. Mezi zraněnými je i poslanec Arje Eldad, který má zlomenou ruku. "Jednají tady s lidmi jako s Araby," řekl.

Článek

Někteří osadníci se opevnili v domech a další se snažili vojákům přístup co nejvíc ztížit například pomocí barikád, hořících pneumatik a kamení. Střety začaly časně ráno. Brzy odpoledne už ale vojáci a policie obsadili všech devět kamenných domů a začali je podle svých rozkazů bourat.

Obydlí si Izraelci v Amoně postavili bez povolení na soukromých palestinských pozemcích. Nejvyšší soud v neděli zamítl petici, kterou chtěli obyvatelé osady evakuaci zastavit. Ve středu ráno zasedal soud znovu a nařídil okamžité vyklizení nelegální osady. Mobilní domy budou převezeny na státní izraelské pozemky.

Armáda nasadila k akci podle rozhlasu 2000 vojáků a přes 3000 policistů. K Amoně přišlo protestovat na 3000 izraelských ultranacionalistů.

Evakuace Amony je první velký zásah proti osadníkům od loňského stažení Izraelců z pásma Gazy. Úřadující premiér Ehud Olmert chce na západním břehu Jordánu zrušit 24 nelegálních osad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám