Hlavní obsah

Při stavbě JE Mochovce zmizelo 144 miliónů

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenská policie obvinila 23 osob z podvodu ve výši 144 miliónů korun, kterého se měly dopustit při výstavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce. Podle ministra vnitra SR Vladimíra Palka k podvodům docházelo při přesouvání 1,5 miliardy korun z účtu Slovenských elektráren na účet generálního dodavatele Škoda Praha.

Článek

Do tohoto procesu se totiž zapojily tři slovenské zprostředkovatelské firmy, jejichž vstup do transakce umožnilo podle Palka jedno z bývalých vedení pražské škodovky začátkem roku 2001. Jména ani sídla těchto firem ministr neprozradil.

Palko: klasický případ moderních zlatokopů

"Výsledkem jejich působení vznikla nepřehledná spleť 118 smluv a peníze ze Slovenských elektráren putovaly nejdříve na účty zprostředkovatelských firem, kde se část peněz ztrácela. Odměna za zprostředkování činila někdy až 70 procent. Jedná se o klasický, rafinovaný případ moderních zlatokopů, kteří si myslí, že mohou úplně všechno," uvedl Palko na mimořádné tiskové konferenci.

Vyšetřování případu pokračuje a suma 144 miliónů nemusí být podle Palka konečná. Na případu stále pracuje 76 policistů. Viceprezident policejního sboru Jaroslav Spišiak přiznal, že aktivity zprostředkovatelských firem připomínají jednu z forem činnosti podsvětí.

Greenpeace chtějí hloubkový audit

Hnutí Greenpeace žádá v této souvislosti důkladnou kontrolu financování jaderné elektrárny Mochovce.

"Jsme přesvědčeni, že tato kontrola by odhalila další nehospodárnost v nakládání s finančními prostředky státu. Financování Mochovců bylo od začátku nehospodárné a netransparentní. Ukazuje se, že jsme měli pravdu, když jsme poukazovali na existenci atomové mafie, která se dlouhá léta přiživovala na výstavbě elektrárny" prohlásil mluvčí Greenpeace na Slovensku Juraj Rizman.

Reklama

Výběr článků

Načítám