Hlavní obsah

Při razii v Paříži zatčeno 160 íránských mudžáhedů

Novinky, Jan Horák, AFP
PAŘÍŽ

Při rozsáhlé razii proti íránské opoziční milici, tzv. lidovým mudžáhedům, zatkla francouzská policie dnes ráno v oblasti Paříže 160 osob, mezi nimi také charismatickou vůdkyni Marjam Radžávíovou. Podle policejních zdrojů se akce zúčastnilo na 1300 policistů. V jedné vile v Auvers-sur-Oise severozápadně od Paříže bylo současně zabaveno kolem 1,3 miliónů dolarů.

Foto: Marek Velebný

Primátor Martin Baxa spolu s moderátorkou Markétou Čekanovou zahajují ples

Článek

Lidoví mudžáhedové jsou podezřelí, že připravovali teroristické akty a k tomu shromaždovali peníze. Navíc jsou obviňováni také z vytvoření zločinného spolčení. Proto proti nim pařížský soudce Jean-Louis-Bruguire nařídil razii. Při ní bylo prohledáno nejméně 13 kanceláří a bytů na předměstích, především v departementu Val-d'Oise. Vilový komplex Auvers-sur-Oise je pokládán za hlavní evropské sídlo mudžáhedů, kteří jsou aktivní mimo jiné také v Německu. USA a EU označují toto seskupení za teroristickou organizaci.

Marjam Radžávíová je žena šéfa lidových mudžáhedů Masúda Radžávího a je pokládána za budoucí prezidentku Íránu.

Mudžáhedové útočí na íránské cíle

Lidoví mudžáhedové se zúčastnili v roce 1979 svržení šáha Muhammada Rézy Páhlavího. Po roztržce s vládou mulláhů v Teheránu ustoupilo seskupení v 80. letech do podzemí. Od té doby podniká opakované útoky na cíle v Íránu. Irácký diktátor Saddám Husajn je na svém území trpěl a používal je jako nárazník proti vlivům ze sousedního Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám