Hlavní obsah

Prezident Kwašniewski přiznal lety CIA přes Polsko

Novinky, ČTK, Newsweek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polský prezident Aleksander Kwašniewski v pondělí přiznal, že věděl o letech CIA přes Polsko. Zároveň ale odmítl, že by v Polsku byla americká tajná vězení. Vysoce postavený polský úředník přitom potvrdil zprávy amerických médií o tom, že se v Polsku nacházela tajná vězení CIA. Polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz v pondělí slíbil, že výsledky vyšetřování případu údajných věznic CIA v Polsku budou zveřejněny příští týden.

Článek

Kwašniewski přiznal  v rozhovoru pro italský deník La Stampa, že byl informován o několika letech americké Ústřední zpravodajské služby:  "Jednu věc však chci zdůraznit - je naprosto normální, že spojenec USA jim pomáhá ve válce s mezinárodním terorismem." K tajným věznicím uvedl: "Na polském teritoriu není a nebylo žádné vězení CIA."

Polský premiér oznámil v pondělí, že zprávy o věznicích urychleně nechá prošetřit. "Je nutné zcela vyjasnit tento případ, který škodí bezpečnosti Polska. Zkoumání bude muset proběhnout velmi rychle, a to do příštího týdne. Samozřejmě, že o všech výsledcích této kontroly budeme informovat," řekl premiér na tiskové konferenci. Varšava při vyšetřování nebude spolupracovat s mezinárodními organizacemi, přitom právě jedna z nich, Human Rights Watch uvedla, že věznice byla v Polsku. K novému tvrzení o existenci vězení řekl jen: "Plně důvěřuji prezidentovi Kwasniewskému."

Podezření narůstá 

Podle Newsweeku "nezáleží na tom, jak nazýváme to, co bylo v Polsku -tajná vězení či dočasná místa pobytu nejvyšších představitelů al-Kajdá. Nedá se zkrátka popřít, že se tam něco dělo". Podle týdeníku na to je řada důkazů.

Vysoce postavený pracovník úřadu premiéra nezveřejnil své jméno. Newsweek píše o tom, že v souvislosti s operacemi CIA platila zásada "na nic se neptej a nic neříkej". Proto evropské vlády podle listu nemusely o věznicích CIA vědět.

Premiér připustil, že ho neinformovali

Skandál rozpoutal počátkem listopadu americký list The Washington Post. Organizace zabývající se ochranou lidských práv Human Rights Watch později uvedla, že má poznatky naznačující, že věznice, ve kterých CIA vyslýchá a týrá osoby podezřelé z příslušnosti k al-Kajdá, se nacházejí v Polsku a Rumunsku.

Až dosud polští, stejně jako rumunští oficiální představitelé opakovaně popírali pravdivost zveřejněných zpráv. V sobotu však polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz oznámil, že nařídil podrobné vyšetření těchto zpráv. Podle komentátorů tím předseda vlády připustil, že se mohly dít věci, o kterých nemusel být informován.

Otázka údajných tajných věznic a mučení zadržovaných lidí v nich patřila minulý týden k hlavním tématům návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v Evropě. Riceová při zastávkách v Německu, Rumunsku, na Ukrajině a také v Bruselu zdůrazňovala, že USA respektují své vlastní právo i mezinárodní závazky a zadržené vězně nemučí. Zatímco spojence z NATO prý toto její vysvětlení uspokojilo, Evropský parlament by měl jednat o vytvoření zvláštní vyšetřovací komise pro celou kauzu. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám