Hlavní obsah

Prezident Adžarské republiky v Gruzii podal demisi

– BATUMI

Prezident autonomní Adžarské republiky v Gruzii Aslan Abašidze v noci na čtvrtek podal demisi a odletěl ze země. Oznámil to gruzínský premiér Zurab Žvanij deseti tisícům demonstrantů, kteří v hlavním městě autonomní oblasti Adžárie Batumi požadovali jeho odchod.

Foto: Anna Čelouchová

Švédské vojsko se chystá k útoku na mníšecký zámek.

Článek

Gruzínský prezident Saakašvili, který v lednu nastoupil do nejvyššího úřadu , ve středu odmítl řešit konflikt násilnou cestou a rozhodl se vyjednávat. Ve snaze zabránit prolévání krve vyjádřil ochotu "zaručit Aslanu Abašidzemu a jeho rodině plnou imunitu na území Gruzie nebo mu ponechat možnost odjet do jakékoli země podle vlastního výběru - za podmínky, že podá demisi bez násilí".

Abašidze po tříhodinovém vyjednávání se zvláštním zmocněncem ruského prezidenta Igorem Ivanovem nastoupil na batumském letišti do připraveného letadla. Podle agentury DPA odletěl s Ivanovem do Moskvy a vzal s sebou i svého syna Georgije.

"Je to první případ na území bývalého Sovětského svazu, kdy byl úspěšně politickými prostředky poražen separatismus," prohlásil prezident Saakašvili v Tbilisi. Poté přicestoval do Batumi. V ulicích města jej vítaly zástupy demonstrantů, které oslavovaly demisi Aslana Abašidzeho.

"Jeho vláda byla skutečnou diktaturou. Byl něco jako malý Saddám Husajn," řekl Saakašvili. "Lidé ale vyšli do ulic a doslova jej rozebrali. To je právě síla demokracie," dodal.

USA vyjádřily spokojenost

Spojené státy uvítaly demisi separatistického adžarského prezidenta Aslana Abašidzeho a návrat této provincie pod správu gruzínské vlády v Tbilisi. "Je to historický den pro celý gruzínský lid," prohlásil v noci na dnešek mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher: "Spojené státy vítají mírové obnovení autority Gruzie v provincii," dodal.

Abašidze ovládal bohatou Adžárii 13 let a několikrát hrozil jejím úplným odtržením od Gruzie. Saakašvili  se ujal státního úřadu se slibem, že obnoví jednotu Gruzie. Kromě Adžárie má země problémy také s Abcházií na severním pobřeží Černého moře a s Jižní Osetií ve vnitrozemí, na jižních svazích Kavkazu.

Reklama

Související témata:

Související články

Autonomní republiky odmítají změny v Gruzii

Jižní Osetie, převážně Rusy obývaná autonomní republika v Gruzii, se chce připojit k Rusku. Prohlásil to v Moskvě její vůdce Eduard Kokojev. Šéf další...

Výběr článků

Načítám