Hlavní obsah

Prezident a viceprezidentka postřeleni na Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-PEJ

Tchajwanský prezident Čen Šuej- pien a viceprezidentka Annette Luová byli v pátek postřeleni při předvolební kampani na jihu země. V zemi se mají v sobotu uskutečnit prezidentské volby.

Foto: Barbora Janečková

Pozvánka na turnaj ve sjednocené kopané.

Článek

Prezident utrpěl asi třiceticentimetrovou ránu na břiše a v současné době se nachází v nemocničním ošetření, řekl tchajwanské televizní stanici TVBS poslanec Wang Sing-nan. Postřelena byla také viceprezidentka Luová, která má poraněnou nohu.

"Oba jsou při vědomí a jejich životy nejsou v nebezpečí," uvedli na narychlo svolané tiskové konferenci představitelé prezidentské kanceláře. Dodal, že znalci vyhodnocují zajištěné stopy, včetně kulek.

Incident se odehrál odpoledne - ve tři čtvrtě na dvě tamního času (06:45 SEČ) ve městě Tainan, jižně od hlavního města. "Najednou jsem viděl, jak jeho automobil náhle zrychluje... Střela nejprve trefila viceprezidentku do kolena a poté zasáhla prezidenta," uvedl Wang, který je stejně jako Čen Šuej-pien členem Demokratické pokrokové strany (DPP).

Pátek je posledním dnem předvolební kampaně. Ústřední volební komise už potvrdila, že volby proběhnou v plánovaném termínu.

Souběžně s prezidentskými volbami se na Tchaj-wanu uskuteční referendum o posílení obrany ostrova, na nějž míří 500 čínských raket. Lidé by měli také odpovědět na otázku, zda podporují zahájení mírových rozhovorů s Pekingem, který ostrov považuje za svou provincii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám