Hlavní obsah

Přezdívali mu „magnet na bomby“. Voják přežil 17 výbuchů

Novinky, tov

Princ Charles vyznamenal britského vojáka, který během služby v Afghánistánu přežil celkem 17 explozí bomb. Praporčík Patrick Hyde označil pumové útoky za „riziko povolání“. Informoval o tom britský deník The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Praporčík 1. třídy Patrick Hyde s Vojenským křížem, který získal za mimořádný smysl pro zodpovědnost a osobní statečnost.

Článek

Charles, princ z Walesu, udělil praporčíkovi 1. třídy Patricku Hydovi Vojenský kříž „za mimořádný smysl pro zodpovědnost a osobní statečnost“. Osmatřicetiletý voják, který si v Afghánistánu vysloužil přezdívku ”magnet na bomby„, po ceremoniálu popsal, jak při posledním z útoků myslel, že přišel o nohu.

Vyznamenání získal Hyde za akci z loňského července, když byl členem jednotky, která radila afghánským jednotkám. V obavách, že oblast je plná nástražných bomb, šel do tábora vyzvednout svého nadřízeného, který jednal s afghánským velitelem. Při odchodu šlápl jeden afghánský voják na nášlapnou minu kousek od něj. Afghánec přišel o nohu a Hyda výbuch srazil na zem.

Jsme tak vycvičení, že vám to nakonec přijde normální. Pracujete jako tým a bez ohledu na rizika.
vyznamenaný voják

„Pamatuji si, že to příšerně bolelo. Myslel jsem, že jsem přišel o nohy, naštěstí jsem ji pořád měl. Jak se usadil prach, vypadli jsme odtamtud.“

Talisman nepomůže

I když ležel zraněný na zemi, přivolal helikoptéru, aby další vojáky vyzvedla, a předešel tak dalším obětem.

Riziko pumového útoku v afghánské provincii Helmand, kde sloužil od roku 2009,  označil za riziko povolání. I když byl tolikrát blízko smrti, není pověrčivý.

„V Sanginu, kde jsem sloužil, vám žádný talisman nepomůže. Tam je to riziko povolání. Měl jsem prostě hodně štěstí, že jsem přežil,“ řekl jeden ze tří v pátek vyznamenaných britských vojáků.

„Jsme tak vycvičení, že vám to nakonec přijde normální. Pracujete jako tým a bez ohledu na rizika musíte hlavně splnit svou práci,“ dodal Hyde.

V dřívějších operacích v provincii Helmand v okolí nebezpečného města Sangin najel od roku 2009 celkem jedenáctkrát autem na podomácky vyrobenou výbušninu. K dalším dvěma výbuchům došlo při pěší obhlídce. Dvakrát útočili na jeho obrněný transportér Mastiff raketami. Blízko výbuchu se předtím ještě jednou dostal, když sloužil na misi v Iráku.

„Rodina nechce, abych se vracel,“ žertoval Hyde.

Reklama

Výběr článků

Načítám