Hlavní obsah

Přes tisíc Íránců napadlo britskou ambasádu v Teheránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/KARÁČÍ

Více než 1200 íránských konzervativních studentů rozhořčených poničením šíitské mešity v irácké Sámaře zaútočilo v neděli na britské velvyslanectví v Teheránu. Házeli na ně zápalné bomby, kameny a vejce. V sousedním Pákistánu se konaly další demonstrace proti karikaturám proroka Mohameda.

Článek

Demonstranti v Íránu dnes za skandování hesel jako "Smrt dvěma satanům, Británii a Americe" a "Uzavřete britské velvyslanectví" hodili na britskou ambasádu šest zápalných bomb.

Írán viní západní síly v Iráku z organizace středečního pumového atentátu na sámarrskou Zlatou mešitu, která patří k nejposvátnějším stavbám šíitských muslimů, s cílem rozdmýchat občanskou válku mezi iráckými šíity a sunnity.

Západ tato obvinění odmítá a Washington naznačil, že za atentátem mohla stát teroristická síť al-Kajdá, která chce vyprovokovat v Iráku nábožensky motivované násilí.

Protestující: Nebudete u nás v bezpečí!

Vůdce protestu do megafonu sliboval, že studenti udělají, co bude v jejich silách, aby poškodili politické a hospodářské zájmy západních zemí v Íránu. "Agenti globální arogance by měli vědět, že jejich bezpečnost a politické a ekonomické zájmy budou ohroženy," hlásal. "Především velvyslanec této zkorumpované instituce nebude v našich ulicích v bezpečí," dodal.

Spojené státy v Íránu velvyslanectví nemají, takže místní obyvatelé rozhořčení vývojem událostí v Iráku zpravidla obracejí svůj hněv proti Británii, která je blízkým spojencem Washingtonu.

Demonstrace proti Západu byly i v Pákistánu

V pákistánském Láhauru policie při dalším protestu proti karikaturám proroka Mohameda zatkla kolem 70 lidí. V rovněž pákistánském Karáčí se protestům sešlo dokonce 25 tisíc lidí. Tamní pochod se ale obešel bez incidentů.

I v Karáčí lidé provolávali smrt Americe, Dánsku a dalším evropským zemím. Zástupce MMA řekl, že protesty budou pokračovat tak dlouho, dokud se evropské země a redakce listů, které otiskly hanobící karikatury, muslimskému světu neomluví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám