Hlavní obsah

Premiér Koizumi se omluvil za chování Japonska za války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Japonský premiér Džuničiró Koizumi se v pátek v indonéské Jakartě na schůzce nejvyšších představitelů osmdesáti asijských omluvil za to, jak se Japonsko chovalo ve druhé světové válce. Prohlášení přichází v době, kdy mezi Tokiem a Pekingem vzrostlo napětí kvůli nové učebnici dějepisu, která zlehčuje excesy japonských vojáků za války.

Článek

"V minulosti Japonsko během koloniální vlády a výbojnosti napáchalo ohromné škody i utrpení lidem v mnoha zemí, zejména pak asijským národům," prohlásil Koizumi v projevu na zahájení vrcholné konference nejvyšších představitelů osmi desítek asijských a afrických zemí v indonéské Jakartě. Vyjádřil nad tím "hlubokou lítost". Japonsko podle něj těmto historickým faktům čelí zpříma a s pokorou.

Japonský premiér současné vztahy s Pekingem, které jsou označované za nejhorší za posledních 30 let, přímo nezmínil.

Agentura AP navíc uvedla, že Koizumiho slova neznamenají žádný zlom v japonských postojích ke své válečné historii; podobně hovořil při 50. výročí od konce druhé světové války i tehdejší premiér Tomiiči Murajama. Zároveň ale zdůraznila, že Koizumiho prohlášení přišlo ve správný čas a jeho cílem evidentně bylo zmírnit napětí mezi oběma asijskými mocnostmi.

Protijaponské demonstrace v Číně

Roztržku vyvolaly násilné protijaponské demonstrace, během nichž byly v Číně napadeny i japonské diplomatické mise. Lidi do ulic přivedla nová japonská učebnice historie, která podle nich zlehčuje činy a zvěrstva, jež japonská armáda za války spáchala mimo jiné i v Číně. Předpokládá se také, že se Koizumi v Jakartě kvůli současné krizi setká s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. Učebnici však kritizovali i v Japonsku a dlouho trvalo, než byla schválena.

Summit v Jakartě se koná u příležitosti oslav 50. výročí první konference mezi zástupci obou světadílů v Bandungu, která dala podnět ke vzniku Hnutí nezúčastněných zemí. Avšak právě v důsledku nynějšího napětí mezi Čínou a Japonskem se do středu zájmu dostala účast jejich představitelů na konferenci, které se účastní i generální tajemník OSN Kofi Annan. Cílem konference je upevnit partnerství mezi Asií a Afrikou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám