Hlavní obsah

Přelety Američanů nad Tureckem kvůli sporům odloženy

ČTK, Dana Braunová (Ankara)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Lety amerických strojů, které se podílejí na válečné operaci proti Iráku, přes území Turecka se odkládají, oznámila v pátek agentura Reuters s odvoláním na zdroj z ankarského ministerstva zahraničí. Důvodem jsou údajné neshody kolem podmínek tranzitu. Využití vzdušného prostoru země pro potřeby USA schválil turecký parlament ve čtvrtek.

Foto: Martin Seidl
Článek

Zdroj z kruhů turecké diplomacie tvrdí, že celou noc američtí a turečtí činitelé neúspěšně jednali o podmínkách. Turecké zdroje, které Reuters cituje, tvrdí, že neshody se týkají okolností, za nichž by turečtí vojáci měli vstoupit do severního Iráku.

Parlament povolil přelety ve čtvrtek

Turecký parlament dal včera také zelenou vyslání tureckých jednotek do severního Iráku, oznámila agentura Anadolu. Na rozdíl od prvního návrhu, jenž začátkem měsíce v parlamentu ztroskotal, nepředpokládá nový návrh přímou finanční pomoc od USA ve výši 6 miliard dolarů.

Pro návrh, který předložila vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), se z 535 poslanců účastnících se hlasováni vyslovilo 332; proti bylo 202 poslanců a jeden se hlasování zdržel.

Turecko se připravuje na uprchlíky

Ankara, která již má své jednotky na obou stranách turecko-iráckých hranic, potřebuje vyslat do severního Iráku další vojáky, aby zde mohla vytvořit sanitární kordon pro přijímání uprchlíků. Za války v Perském zálivu v roce 1991 se na tureckých hranicích ocitlo na půl miliónu uprchlíků, především iráckých Kurdů.

Ankara se bojí Kurdů

Turecko se především obává, že iráčtí Kurdové využijí amerického zásahu k vytvoření samostatného kurdského státu, který by se mohl rozšířit do jihovýchodního Turecka, kde žijí převážně Kurdové. Po těžkých zkušenostech s kurdskou separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK), která 15 let bojovala za samostatnost Kurdů, přičemž zahynulo na 36 000 lidí, nehodlá Ankara připustit vznik kurdského státu u tureckých hranic.

USA Turky v severním Iráku nechtějí

Američané se ale obávají, že přítomnost tureckých jednotek by mohla mezi dobře vyzbrojenými iráckými Kurdy vytvořit velmi výbušnou situaci. Představitelé kurdských uskupení totiž dali opakovaně najevo, že si turecké vojáky nepřejí.

Podle listu Akšam se nicméně turečtí představitelé s Američany již dohodli na zachování územní integrity Iráku a na ponechání přírodních zdrojů pod kontrolou všech Iráčanů. Kromě toho nebudou povoleny žádné aktivity PKK v oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO Turecku pomůže

Členské státy Severoatlantické aliance se v neděli krátce před půlnocí dohodly na preventivní vojenské pomoci Turecku. Po celodenním těžkém jednání to oznámil...

NATO na ochranu Turecka vyšle letouny AWACS

NATO ve středu schválilo vojenskou pomoc na ochranu Turecka pro případ války s Irákem. Budou ji tvořit letouny AWACS, rakety Patriot a protichemické jednotky....

Výběr článků

Načítám