Hlavní obsah

Přední proruský hlas Evropy se ujal úřadu, píšou o Zemanovi v zahraničí

Miloš Zeman, přední proruský hlas v Evropě, zahájil své druhé funkční období. Těmito slovy komentoval list The New York Times čtvrteční inauguraci české hlavy státu. Rozhlasová stanice Deutsche Welle se domnívá, že Zeman bude ve funkci ještě razantnější a otevřenější, když „svou kariéru končí”. Stanice si rovněž všímá Zemanova útoku na nezávislost médií.

Prezidentský slib Miloše ZemanaVideo: Novinky

 
Článek

„Proruský, pročínský a antiimigrační prezident kritizoval média a své protivníky v inauguračním projevu, když po složení prezidentského slibu zahájil druhé a poslední funkční období v úřadu hlavy státu,“ uvedla Deutsche Welle. Připomíná, že 73letý prezident nyní bude ještě „otevřenější, když svou kariéru končí“.

Rozhlasová stanice si všímá Zemanovy kritiky vysílání veřejnoprávní České televize, která podle jeho slov zvýhodňuje TOP 09 a manipuluje českou veřejností. V této souvislosti uvádí reakci předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila: „Je smutné, že Miloš Zeman si ani při slavnostním státním aktu ve staroslavném Vladislavském sále nedokáže odpustit útoky na ty, kteří mají jiné názory“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman během inauguračního projevu poté, co složi prezidentský slib.

„Miloš Zeman, přední proruský hlas mezi evropskými politiky, složil slib a zahájil své druhé funkční období ve funkci prezidenta,“ referoval list The New York Times.

Rakouská tisková agentura APA se zaměřila ve svém zpravodajství ze čtvrteční ceremonie na odchod čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga z Vladislavského sálu, když se Miloš Zeman pustil do kritiky médií kvůli manipulaci české veřejnosti.

Několik politiků opustilo na protest proti inauguračnímu projevu Miloše Zemana Vladislavský sálVideo: Novinky

Agentura DPA pouze uvedla, že čtvrtkem zahájil Miloš Zeman své druhé funkční období v úřadu hlavy státu ČR a část inauguračního projevu věnoval kritice médií.

Další zahraniční média Zemanově inauguraci příliš prostoru nevěnovala. Většinou se omezila na převzetí zprávy tiskových agentur.

Anketa

Očekáváte, že bude Zeman otevřenější než dosud?
Ne, bude stejný
64,6 %
Ano, druhé období si užije
34,7 %
Nevím, nemám na to názor
0,7 %
Celkem hlasovalo 4433 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám