Hlavní obsah

Předkolumbovská mapa Ameriky je zřejmě pravá

– WASHINGTON
Právo, aa

Inkoustem na pergamenu nakreslená středověká mapa, na níž jsou obrysy amerického kontinentu a jméno Vinland, není podle posledních výzkumů padělek. Kryštof Kolumbus tak opravdu možná plul najisto, jak tvrdí řada historiků.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný chlapec

Článek

"Složení inkoustu odpovídá středověku," napsala chemička Jacqueline S. Olinová ze Smithsonianského institutu v článku pro prosincové číslo časopisu Analytical Chemistry.

Inkoust je podle ní pravý a pochází z první třetiny patnáctého století, tedy z doby dlouho před Kolumbovou historickou plavbou. Spolu s kolegy z Arizonské univerzity už v létě určili radiokarbonovou analýzou datum vzniku pergamenu na rok 1434.

Mapa z počátku 15. století

Olinová po analýze složení inkoustu dospěla k závěru, že speciální chemikálie v něm obsažené sice nevyvracejí názor, že jde o moderní padělek, ale současně mohou potvrzovat pravdivost mapy.

"Potíž je v tom, že analýza může dokázat podvrh, ale je velice obtížné tuto metodu použít jako důkaz pravosti," uvedla v komentáři k článku.

Linie na mapě, zachycující svět známý počátkem patnáctého století, ale i pobřeží Ameriky s územím označeným jako Vinland a legendou ve středověké latině, odkazující na jeho objevitele "seveřana Leifa Eriksona", jsou nakresleny inkoustem středověkého složení.

Ten by však neměl obsahovat dnes běžný anatas, což je vzácná forma dioxidu titanu; v inkoustu z mapy však jeho stopy jsou stejně jako příměs dalších prvků - zlata, uhlíku, mědi a zinku. Olinová experimentálně prokázala, že inkoust vytvořený ze středověkých surovin, zejména tzv. zeleného vitriolu, může vybudit růst krystalků anatasu přirozenou cestou.

Inkoust ze středověku

Přítomnost uhlíku vysvětluje jako středověký experiment k dosažení vyšších krycích vlastností inkoustu.

"Všechny prvky obsažené v inkoustu na mapě odpovídají složení středověkých inkoustů," uzavírá Olinová.

Hodnota mapy, kterou filantrop Paul Mellon věnoval před půl stoletím Yaleově universitě, je odhadována na 20 miliónů dolarů (asi 600 mil. Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám