Hlavní obsah

Předčasné volby hodnotí německý tisk pozitivně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Oznámení politiků německé sociální demokracie (SPD), že budou po prohraných nedělních zemských volbách v Severním Porýní - Vestfálsku usilovat o předčasné parlamentní volby, označují německé listy za politickou senzaci, ale souhlasí s ním. Pro je i většina obyvatel Německa.

Článek

Země, která potřebuje hospodářské reformy, podle tisku ušetří ztracený rok volebního boje a voliči budou moci říci, zda chtějí pokračovat dál v reformách rudozelené berlínské vlády. Podle rychlého průzkumu společnosti Infratest-Dimap by předčasné volby uvítalo 67 procent Němců. Jen pětina tuto myšlenku nepovažuje za dobrou.

"Je to krok, který má mobilizovat poslední rezervy, uklidnit SPD a vyhnout se volební porážce ... poker o moc, sázka na turbulence, které by to mohlo vyvolat v (opoziční) CDU/CSU," míní Süddeutsche Zeitung.

Konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung soudí, že kancléři Gerhardu Schröderovi nezbylo po porážce v Düsseldorfu nic jiného, než "útěk dopředu, nechce-li příští parlamentní volby zcela prohrát". Kancléř propásl šanci k reformě rozdělení pravomocí mezi spolkovými zeměmi a státem, která by jej ušetřila nejhorších důsledků ztráty většiny v horní komoře parlamentu.

Schröderova kyselá jablka

"Schröderovi zbyla jen nejkyselejší jablka: změna koalice, odstoupení, nové volby. Do jednoho z nich musí kousnout, aby se vyhnul trýznivě dlouhému rudozelenému soumraku," míní list.

Sächsische Zeitung podotýká, že rudozelená koalice bude malovat jako čerta na zeď obrázek konzervativní vlády a zkusí vylíčit opoziční CDU/CSU a FDP jako strany bez sociálního povědomí.

Ostsee-Zeitung ale varuje, že i když špičky SPD očividně nevidí jinou cestu z debaklu než podzimní předčasné parlamentní volby, může to vyústit v politickou sebevraždu rudozelených.

Podle Mannheimer Morgen chtějí špičky SPD strhnout iniciativu na svou stranu: "Předsedkyně CDU a čerstvá kandidátka na kancléře (Angela Merkelová) bude obtížné zničehonic mobilizovat svou stranu a sesterskou CSU k volebnímu boji," míní list. Varuje ale, že voliči si mohou říci, že pod vládou CDU/CSU a FDP jim nemůže být hůře než za dua Gerhard Schröder a Joschka Fischer.

Levicový deník Neues Deutschland podotýká, že konečně došlo k dlouho předpovídanému infarktu německé SPD.

"Schröder vyvodil z bezvýchodné situace důsledky .. a směřuje k předčasným volbám, které zpečetí jeho ztroskotání," soudí deník Frankfurter Neue Presse. Politici SPD se snaží ušetřit dlouhé kóma německé politice, jež je v těžké ekonomické a diplomatické situaci. "Své straně ... otevřeli možnost nabrat v opozici nové síly, ať už to trvá, jak dlouho chce," uzavírá list.

Volby mohou vyjasnit situaci

"Přímluva za nové volby je osvobození pro republiku," tvrdí Stuttgarter Zeitung. "Reformy se sice na pár měsíců zbrzdí, ale s vyhlídkou, že pak zavládnou jasné poměry," uvedl list. Podle deníku Die Welt vyjasní předčasné volby situace v zemi. "SPD naléhá na rychlé rozhodnutí," míní list.

Mitteldeutsche Zeitung tvrdí, že rozhodnutí politiků SPD o předčasných volbách je důsledné. "Jak jinak zjistit, zda lidé této vládě a její reformní politice ještě věří, nebo už ji nechtějí následovat," ptá se deník.

Schweriner Volkszeitung navíc upozorňuje, že pro opozici, i když její lídři po vítězných zemských volbách v Severním Porýní - Vestfálsku vystupovali vítězoslavně, bude obtížné nabídnout přesvědčivou a volitelnou alternativu k rudozelené vládě.

Akcie zpevnily

Ceny německých akcií se v pondělí ráno začaly zvyšovat a po pár minutách obchodování už hlavní index DAX vykazoval růst o více než jedno procento. Důvodem jsou podle ekonomů právě naděje na předčasné volby.

Index DAX vykazoval kolem 10:00 zisk v rozsahu 0,98 procenta a pohyboval se kolem hodnoty 4404 bodů. Obchodníci se totiž domnívají, že předčasné volby přinesou i razantnější reformy, což prospěje jednotlivým firmám a nakonec i celému trhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám