Hlavní obsah

Před komisí o 11. září vypovídali Clinton a Riceová

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý americký prezident Bill Clinton ve čtvrtek za zavřenými dveřmi svědčil před komisí pro vyšetřování teroristických atentátů 11. záři 2001, kde krátce před ním ve veřejném slyšení stanula poradkyně současné hlavy státu pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová.

Článek

Demokratický člen komise Lee Hamilton Clintovy odpovědi označil za velmi konstruktivní. Šéf sboru - republikán Thomas Kean - nicméně uvedl, že není pravděpodobné, že bude průběh slyšení zveřejněn, protože obsahuje řadu informací označených za tajné.

Clinton řekl, že nenařídil odvetné údery po útoku na americkou válečnou loď Cole v Jemenu v říjnu 2000, protože americké zpravodajské služby do jeho odchodu z úřadu v lednu 2001 nedošly k "jasnému a pevnému názoru na to, kdo je odpovědný" za útok. K závěru, že za útok je odpovědná al-Kajdá, americké služby došly až po nástupu Bushovy administrativy, uvedla agentura AP.

Riceová bránila Bushe

Bezpečnostní poradkyně bránila prezidenta Bushe. Tvrdila, že jeho vláda si byla dobře vědoma hrozby ze strany teroristické organizace al-Kajdá a už před 11. zářím 2001 se ji rozhodla zničit. Chyběly jí však informace o přípravě útoku přímo na území USA.

"Chápali jsme, že síť al-Kajdá představovala vážnou hrozbu Spojeným státům," řekla ve snaze vyvrátit podezření komise, že Bush i přes varovné signály o chystané akci teroristů podcenil jejich hrozbu a místo toho se soustředil na Irák. Z toho prezidenta před komisí v březnu obvinil jeho bývalý protiteroristický expert Richard Clarke. Riceová řekla, že cílem Bushe bylo zcela zničit al-Kajdá. Uvedl to v direktivě vydané týden před útoky.

Varování přišlo v létě

Podle Riceová kusé informace rozvědky na jaře a v létě 2001 svědčily o přípravě útoku na americké zájmy v zahraničí. "Kdyby něco pomohlo odvrátit 11. září, byla by to zpráva o hrozbě útoku přímo v USA," řekla.

Připustila však, že v létě 2001 CIA a FBI varovaly před možností útoku přímo v USA a také uvedly, že v zemi působí buňky teroristů. Riceová si však podle svých slov nepamatuje, zda o tom s prezidentem hovořila.

Připomněla však, že 5. července byly americké úřady vyzvány k pohotovosti, ale komise ji upozornila, že podle jejích informací řada místních odboček FBI o ničem takovém nevěděla. Bush obdržel 6. srpna zprávu FBI (Federálního úřadu pro vyšetřování), který mu na jeho žádost podal přehled dosavadních aktivit teroristů na území USA. FBI upozornil, že se trvale zabývají plány na únosy letadel a že vyšetřuje kolem 70 případů souvisejících s jejich buňkami.

Riceová však odmítla, že by tato zpráva byla upozorněním před blížícím se útokem. Zdůraznila také, že k dispozici nebyly žádné údaje, kdy a kde a jak může al-Kajdá udeřit.

Problémem rivalita CIA a FBI

USA podle ní doplatily na systémovou chybu - rivalitu mezi FBI a CIA a právní překážky bránící jejich koordinaci. Komise jí připomněla, že ale na tento problém sama upozornila již během Bushovy prezidentské kampaně v roce 2000, a tázala se, co tedy administrativa udělala, aby jej vyřešila. Riceová přímo neodpověděla. Vyjmenovala řadu kroků Bílého domu a zdůrazňovala, že administrativa byla u moci jen krátce.

Na otázky odpovídala mnohoslovně a tvrdošíjně pokračovala ve svém výkladu, i když si komise chtěla ověřit další konkrétní skutečnosti. V jednom okamžiku ji jeden z členů komise dokonce obvinil z obstrukce, protože vyvolala dojem, jako by slovními tirádami jen chtěla zabít čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám