Hlavní obsah

Pravoslavná církev uvalila klatbu na popa, který kritizoval soud s Pussy Riot

Církevní soud tambovské diecéze na jihovýchodě evropské části Ruska ve středu uvalil klatbu na diakona (jáhna) Sergeje Baranova, který veřejně protestoval proti rozsudku nad členkami punkové skupiny Pussy Riot. Vedení diecéze to oznámilo na svých webových stránkách. Vyobcování z církve schválil tambovský biskup Feodosij, verdikt má posvětit patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Kletbu má potvrdit patriarcha Kirill

Článek

Baranov v srpnu publikoval otevřený dopis Kirillovi, v němž dvouletý nepodmíněný trest nad třemi rockerkami označil za pobuřující a postoj církve za lživý a licoměrný. Informoval patriarchu o svém "úplném a bezpodmínečném" rozchodu s církví a požádal ho, aby ho zbavil kněžského svěcení.

"Kauza Pussy Riot ještě víc izolovala ruskou pravoslavnou církev od okolního světa, který i bez toho považuje Rusko za agresivní a nesvobodnou zemi," napsal Baranov. Kirill na jeho dopis nereagoval a církev dokonce tvrdila, že žádný diakon Baranov neexistuje.

Po několika dnech ale tambovská diecéze, v níž Baranov působil, svolala církevní soud. Ten po třech dnech jednání diakona zbavil svěcení, uvalil na něj klatbu a z církve ho vyobcoval. Baranovovi se nesmí dostat pravoslavné svátosti oltářní a křtu podle médií zbaven nebyl jen proto, že to církevní zákony neumožňují.

Sedmatřicetiletý vyobcovaný pop, světským vzděláním právník, ruským médiím sdělil, že se bojí vycházet na ulici, aby se nestal obětí provokace. "Punkovou modlitbu" Pussy Riot neschvaluje, ale pobouřil ho tvrdý rozsudek - dívky podle něj měly nanejvýš "dostat pár na zadek".

Podle církevních zdrojů došlo v ruské pravoslavné církvi k zatím poslednímu případu klatby před víc než dvaceti lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Punkerky Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

Soud v Moskvě v pátek uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři členky skupiny mají strávit dva roky...

Výběr článků

Načítám